برای مسئولان ۲ سازمان و دو وزارتخانه به دلیل تخلف در قانون هوای پاک قرار جلب صادر شده است

گروه جامعه: با توجه به اسناد و محتویات پرونده و گزارش‌های مجلس شورای اسلامی، گزارش و تحقیقات سازمان بازرسی کل کشور، لوایح ارسالی از سوی دستگاه‌های مکلف در قانون هوای پاک همچنین دفاعیات متهمان، قرار جلب به دادرسی صادر شده است. مردم بسیاری از شهرهای کشور پارسال را در آلوده‌ترین وضعیت هوایی سپری کردند. مدارس برای هفته‌ها تعطیل شدند و اگرچه ساعت کار کارمندان ادارات در شهرهای بزرگی مانند تهران هم شناور شد اما تاثیر چندانی روی آلودگی هوا نداشت.  

این موضوع فقط یک ادعا نیست و از روی آمارها و ارقامی که روی سایت کنترل کیفیت هوا قرار گرفته‌اند، می‌توان عمق فاجعه هوای آلوده‌ای را که پارسال نفس‌ها را تنگ کرده بود، مشاهده کرد. از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا روز بیست‌وهفتم فروردین ۱۴۰۲ شهر تهران فقط دو روز هوای پاک داشته و این در مقابل ۶ روز هوای پاکی که امسال و در همین بازه زمانی مردم تهران هوا را تنفس کرده‌اند، مقدار آلودگی سال گذشته را نشان می‌دهد. با این حال گرچه این روزها تهرانی‌ها بیشتر هوای پاک را نفس می‌کشند اما در همان سه هفته ابتدایی سال یک روز هوای خطرناک را هم به ریه‌های خود فرستادند. با این حال به نظر می‌رسد بیشتر شدن تعدادی روزهای سالم امسال نه به دلیل تغییر در سیاست‌های زیست‌محیطی بلکه بیشتر همراهی شرایط جوی است که به پاک شدن هوا کمک کرده است. در این میان اما با نزدیک شدن به هفته زمین پاک که همزمان با هفته اول اردیبهشت است، باز هم پیدا کردن مقصران هوای آلوده یکی از راهکارهای نشان دادن فعال بودن مسئولان در این زمینه است.  

اما به‌نظر می‌رسد، بگیروببندها در زمینه محیط‌زیست و پیدا کردن مقصران حداقل تاکنون دردی از بحران‌های زیست‌محیطی در کشور دوا نکرده است. زیرا آبان سال ۱۴۰۰ سازمان بازرسی کل کشور مقصران را معرفی کرده بود؛ با این حال سال ۱۴۰۱ یکی از بدترین سال‌ها از لحاظ آلودگی هوا بود.بر همین اساس ۱۸ آبان سال ۱۴۰۰ معاون نظارت و بازرسی امور تولیدی سازمان بازرسی کل کشور درباره مقصران آلودگی هوا گفته بود: «سازمان حفاظت محیط‌ زیست، سازمان ملی استاندارد، وزارت نفت و وزارت نیرو به لحاظ ترک فعل و عدم انجام وظایف قانونی به‌عنوان متخلف شناخته و به هیات تخلفات نهاد ریاست‌جمهوری معرفی شده‌اند.»

با این حال، معلوم نیست که در یک سال‌ونیم گذشته متخلفان برای جبران خساراتی که به وجود آورده‌اند چه کرده یا چگونه مورد پیگرد قانونی قرار گرفته‌اند.در این میان، دیروز و پس از گذشت بیش از یک سال از مشخص شدن متخلفان هوای آلوده در پی گزارش کمیسیون اصل ۹۰ و تحقیقات سازمان بازرسی کل کشور، دادستانی تهران کیفرخواست پرونده مسئولانی که در رابطه با اجرای قانون هوای پاک نسبت به تکالیف قانونی خود عمل نکرده‌اند را صادر کرد. 

در پی گزارش کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی و تحقیقات سازمان بازرسی کل کشور، دادستانی تهران کیفرخواست پرونده مسئولانی که در رابطه با اجرای قانون هوای پاک نسبت به تکالیف قانونی خود عمل نکرده‌اند را صادرکرد. «عدم تدوین و ابالغ استاندارد کیفی تجهیزات کاهش‌دهنده آلایندگی وسایل نقلیه»، «عدم اجرای ماده ۲۳ آیین‌نامه فنی در زمینه کنترل و کاهش آلودگی هوا پیرامون کنترل آلودگی گازهای خروجی نیروگاه‌های مازوت‌سوز از طریق نصب تجهیزات دی‌اکسیدگوگرد»، «عدم تدوین و تصویب استاندارد اجباری سوخت و تولید و عرضه سوخت با استاندارد مصوب» و «عدم ابلاغ شیوه‌نامه تشخیص و شناسایی واحدهای صنعتی مشمول انتقال موضوع ماده ۲ آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۴ قانون هوای پاک» از جمله مواردی است که در رابطه با متهمان در کیفرخواست مطرح شده‌ است.