کشورهایی که ۱۲ سال پیش سوریه را از اتحادیه عرب بیرون کردند این کشور را دوباره به اتحادیه دعوت کردند 

وزرای خارجه اتحادیه عرب در حالی برای بازگشت سوریه به «اتحادیه» تشکیل جلسه دادند که برقراری روابط مجدد عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و یمن با سوریه راه بازگشت این کشور را هموار کرده بود. 

نشست وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره، پایتخت مصر در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب همچنین وضعیت سودان نشست برگزار کرد. به گزارش منابع خبری، وزیران خارجه ۲۲ کشور عضو دیروز در اجلاس اتحادیه عرب در قاهره بدون رأی‌گیری توافق کردند؛ سوریه به این اتحادیه بازگردد.

تصمیم اتحادیه عرب در یک جلسه در پشت درهای بسته گرفته و بلافاصله می‌تواند اجرایی شود. به این ترتیب در اجلاس بعدی که ماه آینده در ریاض برگزار می‌شود، هیات نمایندگی سوریه حضور خواهد داشت. در نشست وزرای امور خارجه، موضوع فلسطین نیز مورد بحث‌ و بررسی قرار گرفت. درگیری‌های اخیر در نوار غزه و اوضاع بحرانی میان اسرائیل و گروه‌های فلسطینی، توجه محافل سیاسی جهان را به خود جلب کرده است.

به گزارش العربیه، شرکت‌کنندگان پس از تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ پس از یک جنگ داخلی، دمشق را مجدداً به اتحادیه عرب پذیرفتند.

اخیراً چندین کشور عربی از جمله عربستان سعودی و مصر، مجدداً با سوریه در دیدارها و نشست‌های سطح بالا شرکت کرده‌اند، اگرچه برخی همچنان مخالف عادی‌سازی کامل بدون راه‌حل سیاسی برای درگیری سوریه هستند. کشورهای عربی در تلاش برای دستیابی به اجماع در مورد دعوت از بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه به نشست سران اتحادیه عرب در ۱۹ ماه مه در ریاض برای بحث در مورد سرعت عادی‌سازی روابط و اینکه در چه شرایطی می‌توان به سوریه اجازه بازگشت داد، دست یافت.

همچنین به گزارش آسوشیتدپرس این نهاد (اتحادیه عرب) معمولاً سعی می‌کند با اجماع تصمیم‌گیری کند اما در غیر این صورت، تصمیمات می‌تواند با اکثریت ساده به تصویب برسد. اشاره این نشریه به این نکته است که به رغم برخی مخالفت‌ها به دلیل موافقت کشورهای پرنفوذ در اتحادیه عرب، پیوستن سوریه به این اتحادیه قطعی است.

این خبرگزاری افزود در میان کشورهای عربی اتفاق‌نظر روشنی در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب وجود ندارد. قابل توجه است که قطر یکی از حامیان اصلی گروه‌های مخالف، با عادی‌سازی موافق نیست و در نشست قاهره شرکت نکرد. اگرچه زمانی عربستان سعودی و مصر از گروه‌های مخالف برای سرنگونی اسد حمایت می‌کردند اما اکنون گام‌هایی برای بازگرداندن سفارتخانه‌ها و پروازهای بین کشورها برداشته‌اند که به گفته کارشناسان، مقدمه اصلی برای بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب بود.

در همین حال، عرب‌نیوز نیز گزارش داد، وزیران خارجه عرب بازگشت مشروط سوریه به اتحادیه عرب را اعلام کرده‌اند. حال پس از گذشت ۱۲ سال، بشار اسد با پشت سر گذاشتن یک جنگ خونین و پیروزی بر مخالفان به صندلی خود در اتحادیه عرب بازمی‌گردد. مهم‌ترین موافقان لغو عضویت وی در «اتحادیه» امروز اصلی‌ترین موافقان بازگشت دمشق هستند.

 سوریه، اصلی‌ترین متحد ایران در اتحادیه عرب است. سفر رئیسی، رئیس جمهور ایران به سوریه بازتاب‌های گسترده‌ای در سطح جهانی و در میان کشورهای عربی داشت. با این حال روابط تهران و عربستان و بازگشایی سفارتخانه‌ها در تصمیم ریاض برای برقراری روابط محکم‌تر با سوریه و موافقت با برگشت این کشور به اتحادیه عرب بی تاثیر نبوده است.