یک عضو کمسیون امنیت ملی مجلس خبر داد که در آینده‌ای نزدیک روابط ایران و مصر احیا می‌شود

همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد پس از آب شدن یخ روابط میان ایران و عربستان و بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور، حال برخی از کشورهای عربی که با ایران قطع روابط کرده بودند با طی کردن مسیری مشابه به حل مشکلات به تهران می‌پردازند که مصر مهم‌ترین آنهاست. پس از آنکه اخباری مبنی‌بر گفت‌وگوهای مقامات امنیتی و دیپلماتیک دو کشور در بغداد مطرح شد حال فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به چگونگی ارزیابی رابطه با مصر به تسنیم گفته که احیای روابط ایران و مصر بسیار مهم است. زیرا مصر یکی از کشورهای قدیمی و با تمدن منطقه و جهان بوده و از این‌رو، جایگاه آن نسبت به سایر کشورها بسیار جایگاه بالا و مهمی است.

 وی افزود: در همین راستا نیز مذاکرات ایران و مصر در عراق در حال انجام بوده و در آینده‌ای نزدیک روابط این دو کشور احیا و افتتاح سفارتخانه‌ها مشاهده خواهد شد. بعد از این اقدام نیز دیداری بین رئیس جمهور ایران و همتای مصری صورت می‌گیرد. اینکه برای برقراری با مصر آیا نام خیابان خالد اسلامبولی، مبارز مصری مانعی ایجاد خواهد کرد یا نه شواهدی در دست نیست. اما در زمان سیدمحمد خاتمی برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی مصر برای برقراری رابطه با ایران اعلام آمادگی کرد و حتی دیداری بین رؤسای جمهور دو کشور صورت گرفت و حسنی مبارک با خاتمی در ژنو دیدار کردند اما همین که همه چیز بوی بهبود می‌داد برخی از تندروهای ایران به هنگام تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی (کسی که انور سادات را ترور کرد) پای تابلوی این خیابان رفتند و مانع از تغییر نام این خیابان شدند. برخلاف آنچه هنگام برقراری رابطه با عربستان در دوره سیدابراهیم رئیسی رخ داد و نام شیخ نمر (از مخالفان سعودی) از خیابان پایین کشیده شد بدون آنکه مشکلی پیش بیاید. پس از خاتمی، احمدی‌نژاد برای برقراری رابطه با مصر تلاش کرد اما تلاش‌های وی ناکام ماند. در اردیبهشت ۱۳۸۶ محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور وقت ایران اعلام کرد که: «آماده هستیم تا اگر همین امروز دولت مصر اعلام آمادگی کند، سفارت‌مان را در آن دایر کنیم».

اما این روی خوش رئیس‌جمهور ایران نه تنها بی‌پاسخ ماند بلکه در سال ۲۰۰۹ حسنی مبارک رئیس.جمهور مصر پس از اطلاع از دعوت محمود احمدی‌نژاد در نشست سالانه سران اتحادیه عرب در شهر دوحه قطر از حضور در آن خودداری کرد. 

منابع دیپلماتیک مصری گفته‌اند که در هفته آخر ماه گذشته میلادی، مذاکراتی بین مقامات امنیتی مصر و ایران برگزار شد و دو طرف امکان توسعه تدریجی روابط دوجانبه طی مرحله آنی را بررسی کردند. به گفته یک مقام امنیتی کسانی که پای میز مذاکره نشسته‌اند از مقامات امنیتی و دیپلمات‌ها بوده‌اند. اما ظاهراً وضعیت در همین مرحله قرار دارد و فعلا خبری از پیشرفت نیست.

اگرچه در مورد عربستان نیز اوضاع به همین گونه بود. ابتدا مذاکراتی که در عراق برگزار می‌شد معمولاً نتیجه‌ای در برنداشت و تنها مذاکراتی بودند برای بیان مشکلات ریشه‌ای بین دو کشور. این مذاکرات نزدیک به دو سال به طول انجامید تا با وساطت چین بین دو کشور ایران و عربستان دو طرف به یکدیگر نزدیک شدند. ابتدا سطح مذاکرات بالاتر رفت و بعد از سفر شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به چین و گفت‌وگو با مقامات عربستانی همه چیز برای سفر ابراهیم رئیسی به پکن و اعلام برقراری رابطه با عربستان فراهم شد. دورنمایی که به نظر می‌رسد در روابط تهران و قاهره نیز تکرار شود.