اتحادیه عرب در حالی در جده برگزار شد که زلنسکی و اسد دو میهمان متفاوت این اتحادیه بودند
سازندگی: اتحادیه عرب در حالی در عربستان میزبان سران این «اتحادیه» است که دو میهمان متفاوت در جده حضور دارند. ولودمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که کشورش در جنگی سنگین با روسیه بهسر میبرد و دومی بشار اسد، رئیسجمهور سوریه است. اسد پس از ۱۲ سال صندلی خود را در این اتحادیه پس گرفت و بهرغم مخالفت متحدان و با موافقت مخالفان دیروز به این نشست پیوست. قطر مهمترین مخالف حضور سوریه در اتحادیه عرب پس از ۱۲ سال جنگهای داخلی در این کشور بود و عربستان جدیترین موافق حضور سوریه در اتحادیه عرب بود.
عربستان پس از برقراری رابطه با ایران بلافاصله با سوریه تجدید رابطه کرد و پادشاه عربستان رسماً از بشار اسد برای حضور در این کشور دعوت کرد. عربستان که در جنگهای سوریه کمترین تنش را داشت، حال آماده میشود در بازسازی این کشور و مسائل اقتصادی سوریه پس از جنگ حضور جدی داشته باشد. اما اسد متفاوتترین میهمان اتحادیه نبود بلکه خبر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین به اتحادیه عرب آن هم در سفری اعلام نشده بیشتر از حضور بشار اسد خبرساز شد و آن را به حاشیه برد. زلنسکی که اخیراً به چند کشور اروپایی از جمله ایتالیا و آلمان سفر کرده بود، حال در جده میهمان اتحادیه عرب است. زلنسکی نهتنها در اجلاس اتحادیه حضور دارد بلکه قرار است در آنجا سخنرانی کند و پس از آن به صورت آنلاین یا حضوری در اجلاس G۷ شرکت کند.
به گزارش نیویورک تایمز، زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، روز جمعه (دیروز) وارد عربستان سعودی شد تا به نشست سران عرب از جمله سران کشورهای ثروتمند خلیجفارس که قبلاً کمکهای قابل توجهی به اوکراین ارائه کردهاند، بپیوندد.
زلنسکی گفت که وارد عربستان سعودی شده و با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان و دیگران دیدار خواهد کرد. او در توییتر نوشت که هدفش «تقویت روابط دوجانبه و روابط اوکراین با جهان عرب» است.
عربستان سعودی از زلنسکی برای شرکت در نشست اتحادیه عرب در شهر جده عربستان دعوت کرد. همچنین انتظار میرود که زلنسکی به اجلاس گروه ۷ در هیروشیمای ژاپن بهصورت مجازی یا حضوری در آخر این هفته ملحق شود زیرا تلاش میکند، تعهدات خود را برای ادامه تسلیحات و کمک از ثروتمندترین دموکراسیهای جهان به دست آورد.
دولتهای کلیدی در جهان عرب در طول جنگ خط خوبی را بین اوکراین و روسیه طی کردهاند. بهویژه عربستان نفتخیز سعی کرده خود را بهعنوان یک میانجی قرار دهد و نمیخواهد بهعنوان طرفدار دیده شود. عربستان سعودی در اوایل سال جاری متعهد شد ۴۰۰ میلیون دلار به اوکراین کمک کند. امارات متحده عربی که روابط نزدیکی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دارد همچنین متعهد شده که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار به اوکراین کمک کند.
تمرکز اصلی ایالات متحده و غرب در تلاش است تا روسیه را از یافتن تجهیزات جدید تسلیحاتی باز دارد. مقامات ایالات متحده و ناتو با تحریمها و کنترلهای صادراتی مانع از تولید داخلی روسیه شدهاند و فشار دیپلماتیک بر کشورها برای رد درخواستهای روسیه برای تسلیحات وارد کردهاند. به نظر میرسد، واشنگتن در این زمینه با مصر، یکی دیگر از بازیگران کلیدی جهان عرب موافق بوده است.
در حالی که مقامات آمریکایی بیسروصدا بر قاهره فشار میآوردند تا گلولههای توپخانهای را به اوکراین برساند، سازمانهای اطلاعاتی ایالاتمتحده اطلاعاتی را جمعآوری کردند که اولین بار توسط واشنگتنپست گزارش شد مبنیبر اینکه مقامات مصری نیز ممکن است به روسیه تسلیحات ارسال کنند. پس از فشار دیپلماتیک توسط ایالاتمتحده و بریتانیا، مصریها به نظر میرسید که از آمریکاییها حمایت میکنند. بر اساس یک گزارش اطلاعاتی بعدی، عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر،ایده تامین تجهیزات طرف روسی را رد کرد. مقامات آمریکایی گفتند که قرارداد تولید با سازندگان تسلیحات دولتی مصر برای تولید گلولههای توپخانهای برای ایالاتمتحده و پیمانکاران آمریکایی به توافق رسیده است که آنها نیز به نوبه خود آنها را به اوکراین خواهند فرستاد.
همچنین به گزارش «گلفنیوز» محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی پیش از این در مناقشه روسیه و اوکراین میانجیگری کرده بود. او سال گذشته با آزادی ۱۰ خارجی که توسط روسیه در اوکراین اسیر شده بودند به پیروزی دیپلماتیک دست یافت. این اقدام ظاهراً به دلیل روابط نزدیک او با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه امکانپذیر شد.
در زمانی که جنگ روسیه علیه اوکراین بازارهای جهانی انرژی را متلاطم کرده است، نقش این پادشاهی بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان برای واشنگتن و مسکو تعیین کننده است. یک منبع به رویترز گفت که این فرصتی برای رهبر اوکراین است تا با متحدان و کشورهایی که در درگیری میان اوکراین و روسیه بیطرف ماندهاند، لابی کند. این منبع گفت، در حالی که انتظار میرود حمله اوکراین به زودی انجام شود برای زلنسکی حیاتی است که به فشار بر متحدانش در G۷ از نظر حمایت نظامی ادامه دهد.
این منبع گفت که زلنسکی همچنین ممکن است به دنبال گفتوگو رودررو با رهبران هند، اندونزی و برزیل باشد که آنها نیز در نشست روز یکشنبه (G۷) شرکت خواهند کرد.به نوشته گلفنیوز بشار اسد، رئیسجمهور سوریه نیز برای شرکت در این اجلاس در عربستان سعودی حضور دارد. اسد هنگام ورود به جده توسط شاهزاده بدر بنسلطان، معاون فرماندار منطقه مکه و احمد ابوالغيط، دبیرکل اتحادیه عرب پذیرایی شد. اسد به همراه چند تن دیگر از مقامات سوری به سالن پذیرایی ترمینال سلطنتی اسکورت شد و در آنجا با شاهزاده بدر و ابوالغیط گفتوگوی کوتاهی داشت در حالی که عکسهای غولپیکر ملک عبدالعزیز، بنیانگذار عربستان سعودی، ملک سلمان و ولیعهد محمد بنسلمان روی دیوارها آویزان شده بود. به نظر میرسد نهتنها عربستان و امارات متحده عربی بلکه اتحادیه عرب دیپلماسی را سرلوحه تصمیمگیریهای جهانی قرار دادهاند. نه دوست دائمی دارند و نه دشمن دائمی و در هر لحظه هم با دوستان و هم با دشمنان روابط دیپلماتیک را حفظ میکنند. امارات هم متحد پوتین هستند هم به زلنسکی کمک مالی میکنند و از او برای حضور در نشست اتحادیه عرب دعوت میکنند. هم چین را در کنار خود دارند تا جایی که رئیسجمهور چین سفر به عربستان را به سفر به ایران ترجیح میدهد و هم آمریکا را.
دیدگاه خود را بنویسید