پایان ماموریت موفقیتآمیز ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش
آیت وکیلیان؛ گروه سیاسی
ناوگروه ۸۴ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی دنا و ناوبندر مکران پس از ۸ ماه دریانوردی و طی ۶۳ هزار کیلومتر مسیر دریایی که با هدف طی یک دور ۳۶۰ درجه دور کره زمین بود صبح چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲) وارد آبهای سرزمینی کشور شد. این ناوگروه با حرکت از مبدا بندر عباس در نخستین ایستگاه در بندر بمبئی هند توقف کرد سپس با عبور از خلیج بنگال و تنگه مالاگا در جاکارتا، پایتخت اندونزی پهلو گرفت. صلاله (در کشور عمان) آخرین ایستگاه ناوگروه ۸۶ نداجا پیش از رسیدن به ایران بود. مجموع مسیر طی شده توسط ناوگروه ۸۶ نداجا تاكنون حدود ۶۵ هزار کیلومتر بوده و این ناوگروه ۲ بار از خط استوا عبور کرده است. این تاریخسازی از زبان فرمانده نیروی دریایی ارتش زمانی ارزش پیدا میکند که این ناوگروه برای نخستین بار دور دنیا را در ۲۱۳ روز دریانوردی طی کرد. تاریخسازی که مورد تحسین و تمجید رهبری انقلاب قرار گرفت و خطاب به این دلاور مردان فرمود که «عزیزان! به خانه خوش آمدید».
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی از موفقیت بزرگ ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش در دریانوردی به دور کره زمین، تجلیل کردند. سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به دریانوردی ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش گفت که این سفر نشان داد که تحریفهای ظالمانه و یک جانبه آمریکا شکست خورده است. این سفر دریایی بازتاب زیادی در بین رسانههای داخلی و خارجی همچنین مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی جهان در پی داشت.
تلقی غیر ممکن ماموریت
امیر سرلشکر موسوی با بیان حضور جوانانی از ۲۹ استان کشور در ناوگروه ۸۶ گفت: داشتن یک نیروی دریایی مقتدر و توانا از جمله الزاماتی است که میتواند، پرچم ایران اسلامی را به اهتزاز در آورده و از منافع ملی و امنیت دریاها حراست کند همچنین دستان قوی نظام در مسیر تحقق و اهداف ملی باشد. فرمانده کل ارتش با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای جهان از جنبههایی این ماموریت را غیر ممکن میدانستند، گفت: به حول قوه الهی نیروی دریایی توانست این ماموریت را اتمام برساند. موسوی به خوداتکایی نیروی دریایی برای به سرانجام رساندن این ماموریت اشاره کرد و افزود: یکی از فرازهای فرامین رهبر انقلاب نسبت به ارتش این بود که ارتش امروز از روزهای اوایل انقلاب، انقلابیتر است. وی با بیان اینکه پیروزی جنگ ترکیبی در واقع ترکیبی از همه مولفههای قدرت است، اظهار كرد: امروز ژئواکونومی در واقع ترکیبی از جنبههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و نظامی است. ابهام در تامین سوخت ناوگروه ۸۶ برای آمریکا را نیز میتوان ذیل همین گزاره «ماموریت غیر ممکن» بهعنوان یک تلقی رایج از سوی آمریکا و کشورهای غربی ارزیابی كرد. «شهرام ایرانی» دریادار و فرمانده نیروی دریایی ارتش در همین راستا اذعان کرد که آمریکاییها بسیار تلاش کردند که بگویند، سفر ناوگروه ۸۶ به دور دنیا تنها با پیشران هستهای ممکن است. این مقام بلندپایه نیروی دریایی ارتش به رصد دو هفتهای آمریکاییها اشاره کرد و آنچه برای آنها غیرقابل هضم بوده، تامین سوخت ناوگروه بوده که آنها را با یک ابهام بزرگ روبهرو کرده بود.
دریادار ایرانی همچنین به ناشنیدههایی از «سفر دور دنیای» ناوگروه ۸۶ اشاره کرد و ناتوانی آمریکا در ایجاد موانع در کانال پاناما - که وسط این کشور قرار دارد- را از جمله موفقیتهای این ماموریت عنوان میکند. در راستای تلقی غیرممکن بودن این ماموریت میتوان به تمجید فرمانده نیروی دریایی روسیه از عملکرد در حد «یک کشور ابرقدرت» ناوگروه ۸۶ ایران نیز اشاره کرد. دریاسالار «نیکولای یومنوف» فرمانده نیروی دریایی روسیه در حاشیه دیدار خود با دریادار شهرام ایرانی ضمن اشاره به ماموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش و سفر این یگان به ماموریت دور کره زمین به عنوان یک مانور و ماموریت بسیار سخت، این ارزیابی را مطرح کرده که «قطعاً ناو گروه یک کشور ابر قدرت میتواند دور کره زمین را طی کند.»
مبدأ تاریخ جدید
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران این اقدام را مبدأ یک تاریخ جدید ارزیابی و آن را اقدام بیسابقه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و موضوعی تاریخی و استثنایی ارزیابی کرد. سرلشگر امیرمحمد باقری در مراسم استقبال از ناوگروه ۸۶ ارتش، داشتن ساحل طولانی و مناسب را از جمله مهمترین الزامات قدرت بزرگ دریایی دانست. سرلشگر باقری همچنین صنایع توانمند داخلی و فناوری روز برای داشتن ناوگانی بومی، داشتن مردمی با فرهنگ دریایی و علاقهمند به توسعه فعالیت در دریا و رزمندگان و فرماندهان دلاور بدون خوف در دریاها را از جمله عناصر مهمی دانست که به قدرت بزرگ در زمینه دریانوردی و توسعه و اقتدار یک کشور پهلو میزند. سرلشگر باقری اهمیت این مانور افتخارآمیز را از آنجایی دارای اهمیت ارزیابی کرد که کشور در شرایط تحریم قرار دارد و در این زمینه بیان کرد «آمارهایی که در گزارشها ارائه کردهاند استثنایی و بینظیر است، یک نیروی دریایی تحت تحریم بتواند چنین ماموریتی را انجام دهد، کشورهایی که ابتدا خوف و واهمه داشتند از اینکه این ناوگروه در آنجا پهلو بگیرد با دیدن این توانمندی و اقتدار آغوش گشودند و این عزیزان را پذیرفتند».
اتفاقات جالب دوران ماموریت
طبق گفته امیر دریادار فتاحی، فرمانده ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش ۸ نفر در ماموریت سفر ناوگروه ۸۶ به دور زمین پدر شدند. همچنین طبق روایت فرمانده از ناوگروه ۸۶ در طول ۸ ماهه این ماموریت، جراحی آپاندیس همچنین ۳ عمل جراحی موفقیتآمیز نیز که وسط اقیانوس انجام شد از جمله اتفاقات جالب توجه این ماموریت افتخارآمیز بود. همچنین برای نخستین بار در یک ناوگروه یک بیمارستان تخصصی با تمام تجهیزات با اتاقهای عمل آیسییو، رادیوگرافی و آزمایشگاه به همراه تیم کامل تخصصی پزشکی فراهم شده بود. فرزاد فتاحی، رئیس ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش همچنین از طراحی افزار دانشبنیانی خبر داد که به آنها در پیشبینی وضع آبوهوا در طول ماموریت به دور کره زمین کمک میکرد و البته این نرمافزار صددرصد جواب خود را پس داد و با پیشبینیهای صحیح این نرمافزار بومی توانستیم از توفانهای پیشرو در مسیر گذر
کنیم.
حیرت جهانیان
فرمانده ناوشکن جمهوری اسلامی ایران دنا با اشاره به ماموریت ناوگروه ۳۶۰ ارتش در پیمودن دور دنیا گفت که در هر عرصه و کاری یک نقاط عطف و تحولآفرین وجود دارد، در عرصه دریایی و تحول دریایی نیز برخی اقدامات و نقاط تاریخی وجود دارد که ماموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش به دور دنیا را میتوان نقطه عطف و تحول قدرت دریایی ایران اسلامی دانست. فرمانده ناوشکن دنا گفت: همه درسهای دانشگاهی، علمی، تحقیقاتی، پژوهشی و کشوری، پشتیبانی ما در این سفر تاریخی بودند و ما بهعنوان نماینده صنایع دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی کشور در این سفر تاریخی حضور داشتیم که توانستیم با یاری خداوند متعال و با دعای خیر مردم عزیز کشورمان این برگ زرین را در تاریخ دریانوردی کشور رقم بزنیم. وی با اشاره به پهلوگیری ناوگروه ۸۶ در برخی از بنادر کشورهایی که در مسیر ماموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود، گفت: در این پهلوگیریها و بازدید از بنادری که داشتیم برای میزبانان ما جای تعجب داشت که این ناودنا ساخت جمهوری اسلامی ایران است و افسران و کارکنان این ناو افرادی هستند که در داخل ایران و در آموزشگاههای ایران آموزش دیده و وارد این ماموریت عظیم و تاریخی شدهاند و همه چیز در این ماموریت کاملاً ایرانی و با پشتیبانی و مدیریت ایرانی انجام شده است. فرمانده ناوشکن دنا با اشاره به اینکه تحقق رویاها نیاز به فداکاری دارد، اذعان کرد که «کارکنان نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در این مأموریت ۸ ماه که بسیار ماموریت دشوار و طاقتفرسایی بود با ایثار و از خودگذشتگی توانستند، اقتدار دریایی کشور را در یک عرصه جهانی به نمایش گذاشته و اقتدار و سربلندی را برای کشور عزیزمان به ارمغان بیاورند.»
ناخدا یکم «فرهاد فتاحی» فرمانده ناوگروه اعزامی ۸۶ نیروی دریایی ارتش در گفتوگوی اختصاصی با تلویزیون العالم، ماموریت این ناوشکن را ارسال پیام دوستی، صلح و امنیت از سوی ایران به تمام کشورهای جهان دانست و در همین راستا در چندین نقطه خدمات امداد و نجات ارائه کردیم و فرهنگ ایرانی اسلامی را در همه بنادری که این ناوشکن در آنجا پهلو گرفت، منتقل کردیم.
دیدگاه خود را بنویسید