ابراهیم رئیسی در رأس یک هیأت سیاسی و اقتصادی در اندونزی است

ابراهیم رئیسی پس از یک سفر پرسروصدا به دمشق و دیدار با همتای سوری خود، عازم اندونزی شده است. سفر به اندونزی به‌عنوان یک کشور اسلامی بزرگ که به عربستان سعودی نیز نزدیک است برای ایران بسیار حائز اهمیت خواهد بود، البته اگر منافع اقتصادی از جمله سرمایه‌گذاری به دنبال داشته باشد. معمولاً کشورها در تلاش هستند تا روابط خود را گسترش دهند و خود را با جامعه جهانی پیوند بزنند تا از مواهب اقتصادی آن استفاده کنند. برای کشورهای دنیا ارتباط حسنه به معنای رونق صنعت توریسم، سرمایه‌گذاری خارجی در کشور، افزایش صادرات و منافع سیاسی و دیپلماتیک است. مثلاً ترکیه روابط بسیار نزدیکی با دولت روسیه دارد و آن را به متحد استراتژیک خود تبدیل کرده است اما نزدیکی به معنای روابط سیاسی صرف نیست بلکه روابط اقتصادی بسیاری در آن نهفته است. اردوغان یک بار در سخنرانی‌های انتخاباتی خود به رقیبش کمال قلیچداراوغلو هشدار داده بود که قلیچداراوغلو بدون روابط نزدیک با روسیه صنعت توریسم، کشور را چگونه سرپا نگه می‌دارد. واقعیت این است که اکثر هتل‌های تفریحی بزرگ ترکیه در موسم تابستان پر از توریست‌های روسی و البته ایرانی است. اما آنچه مشهود است حضور پررنگ تروریست‌های روسی و سرویس‌های مناسب برای آنان است. متاسفانه ایران برخلاف بیشتر کشورهای همسایه از این مهم بنا به دلایل بسیار محروم است. اگر نگاهی به برقراری روابط ایران و عربستان هم بیندازیم همین نقص را می‌بینیم. نه خبری از سرمایه‌گذاری

مستقیم است! نه خبری از افزایش توریست! و نه حتی مبادلات اقتصادی تاثیرگذار. همچنان که در روابط با پاکستان دست بسته هستیم. نه‌تنها مشکل تحریم‌های غرب علیه ایران بلکه به دلیل قرار داشتن ایران در فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف (FATF) ایران هرگز نتوانس سته از رابطه حسنه با همسایگان و کشورهای دیگر منفعت مناسب اقتصادی ببرد. عراق به‌عنوان نزدیک‌ترین کشور همسایه به ایران از لحاظ سطح روابط هم نمی‌تواند خارج از قواعد تعیین شده، پول‌های ایران بابت دریافت انرژی را بپردازد.

در چنین شرایطی جاکارتا با توافقات اقتصادی و سیاسی مقصد سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران بوده است. رئیس‌جمهور ایران پس از ورود به اندونزی در کاخ ریاست‌جمهوری مردکا توسط «جوکو ویدودو»، رئيس‌جمهور اندونزی مورد استقبال رسمی قرار گرفت. براساس گزارش سایت رسمی دولت ۲۱ گلوله توپ در مراسم بدرقه شلیک شده و دو رئیس‌جمهور به نشانه صلح و دوستی دو اصل نهال غرس کردند. پس از آن ۱۱ سند همکاری بین دو کشور در زمینه‌های گوناگون امضا شده است. رئیس‌جمهور با اشاره به هدف‌گذاری انجام شده برای رساندن حجم مبادلات تجاری دو کشور به رقم ۲۰ میلیارد دلار افزود: البته دو کشور تصمیم گرفته‌اند که مبادلات خود را با ارزهای ملی انجام دهند.

رئیسی اظهار کرد: مقامات دو کشور اسناد متعددی برای همکاری در حوزه‌های مختلف امضا کردند که نشان‌دهنده عزم و اراده آنها برای توسعه روابط در همه حوزه‌هاست. رئیس‌جمهور در ادامه سخنانش با بیان اینکه ایران با وجود فشارها و تحریم‌های ظالمانه با همت متخصصان جوان خود گام‌های ارزشمندی در جهت رشد علم و فناوری و نیز توسعه اقتصادی برداشته است، تصریح کرد: تحریم‌ها و تهدیدها به هیچ عنوان نتوانسته ایران را متوقف کند.

رئیسی همکاری و ارتباط با کشورهای مسلمان، همسایه و همسو را اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عنوان و خاطرنشان کرد: گسترش روابط با اندونزی به عنوان یکی از کشورهای مهم و موثر در آسیا و جهان که در سازمان‌های مهم منطقه‌ای و بین‌المللی عضویت دارد برای ایران اهمیت زیادی دارد. رئیس‌جمهور با بیان اینکه ایران و اندونزی نسبت به مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله مساله فلسطین و وضعیت افغانستان دیدگاه‌های مشترکی دارند، گفت: دو کشور به حمایت از حقوق مردم فلسطین تا آزادی قدس شریف متعهد و پایبند هستند. همچنین دیدگاه دو کشور درباره ضرورت تشکیل دولتی فراگیر در افغانستان که همه اقوام و مذاهب را نمایندگی کرده و در جهت احقاق حقوق همه مردم این کشور گام بردارد، یکسان است. 

به گزارش رویترز، تجارت بین اندونزی و ایران از ۷۱۵/۵ میلیون دلار به ۱۴۱/۶ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ پس از اعمال تحریم‌های ایالات‌متحده علیه ایران کاهش یافت. جاتميكو بريس ويتاكسونو، مقام وزارت بازرگانی اندونزی دیروز گفت که دو کشور روی یک طرح «ضدتجارت» توافق کرده‌اند که در آن کالاها و خدمات می‌توانند «بدون محدودیت‌های کمبود یا مشکلات ارزی» مبادله شوند. به گفته وزارت بازرگانی اندونزی تجارت دو طرفه بین کشورها در حال حاضر حدود ۲۵۰ میلیون دلار است و این کشور آسیای جنوب شرقی حدود ۲۰۰ میلیون دلار مازاد داشته است.