آسوشیتدپرس از تاسیسات هستهای ایران در زیر کوه میگوید که سلاحهای پیشرفته هم به آن دسترسی ندارند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس، گزارشی از فعالیتهای هستهای در ایران منتشر کرده که در صورت صحت پس از فردو، دومین تاسیسات زیر زمینی ایران از این نوع است. ایران تا به حال در قبال این خبر سکوت کرده و مقامات آژانس انرژی هستهای، فعالیتهای ایران را قانونی و تحت کنترل اعلام کردهاند.
آسوشیتدپرس نوشت: «در نزدیکی قلهای از کوههای زاگرس در مرکز ایران کارگران در حال ساختن یک تاسیسات هستهای در اعماق زمین هستند که احتمالاً فراتر از برد آخرین سلاح آمریکایی طراحی شده برای تخریب چنین مکانهایی است. به گفته کارشناسان و تصاویر ماهوارهای تحلیل شده توسط آسوشیتدپرس، عکسها و فیلمهای Planet Labs PBC نشان میدهد که ایران در حال حفر تونل در کوه نزدیک سایت هستهای نطنز است که در بحبوحه بنبست تهران با غرب بر سر برنامه اتمیاش بارها مورد حملات خرابکارانه قرار گرفته است. با توجه به اینکه ایران اکنون پس از فروپاشی توافق هستهای خود با قدرت های جهانی اورانیوم غنی شده تولید میکند، این تاسیسات تلاشهای غرب برای جلوگیری از توسعه احتمالی بمب اتمی تهران را پیچیده میکند زیرا دیپلماسی بر سر برنامه هستهایاش همچنان متوقف شده است.
کلسی داونپورت، مدیر سیاست منع اشاعه در انجمن کنترل تسلیحات مستقر در واشنگتن، هشدار داد که تکمیل چنین تاسیساتی یک سناریوی کابوسی خواهد بود که خطر ایجاد یک مارپیچ پلکانی جدید را به همراه دارد. » با توجه به اینکه ایران تا چه حد به بمب نزدیک است، فضای کمی برای تقویت برنامههای خود بدون از بین بردن خطوط قرمز آمریکا و اسرائیل دارد. بنابراین در این مرحله هرگونه تشدید بیشتر خطر درگیری را افزایش میدهد.» ساختوساز در سایت نطنز پنج سال پس از خروج یک جانبه دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا از توافق هستهای انجام میشود. ترامپ استدلال کرد که این توافق (برجام) به برنامه موشکی تهران نمیپردازد. اما کاری که انجام داد این بود که غنیسازی اورانیوم ایران را به خلوص ۳/۶۷ درصد محدود کرد که به اندازه کافی برای نیروگاههای غیرنظامی نیروگاهها قدرتمند بود و ذخایر خود را فقط به حدود ۳۰۰ کیلوگرم (۶۶۰ پوند ) نگه داشت. از زمان پایان یافتن توافق هستهای ایران گفته است که اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی میکند. اگرچه بازرسان اخیراً دریافتند که این کشور ذرات اورانیومی با ۸۳/۷ درصد خالص تولید کرده است. این تنها یک قدم کوتاه تا رسیدن به آستانه ۹۰ درصد اورانیوم با درجه سلاح است. به گفته رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا ماه فوریه، بازرسان بینالمللی تخمین میزنند که ذخایر ایران بیش از ۱۰ برابر توافق دوران اوباما بود و اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت چندین بمب هستهای برای تهران وجود داشت. رئيس جمهور جو بایدن و نخست وزیر اسرائیل گفتهاند که به ایران اجازه نمیدهند، سلاح هستهای بسازد. کاخ سفید در بیانیهای به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «ما معتقدیم دیپلماسی بهترین راه برای دستیابی به این هدف است اما رئيس جمهور همچنین گفته است که ما هیچ گزینهای را از روی میز حذف نکردهایم. ایران اعلام کرده است که به دنبال سلاح هستهای نیست هر چند مقامات تهران اکنون آشکارا درباره توانایی خود برای دستیابی به سلاح هستهای صحبت میکنند. نمایندگی ایران در سازمان ملل در پاسخ به سوالات آسوشیتدپرس در مورد ساختوساز گفت: فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران شفاف و تحت پادمانهای آژانس بینالمللی انرژیاتمی است.» با این حال، ایران سالهاست که دسترسی بازرسان بینالمللی را محدود کرده است. ایران میگوید که ساختوساز جدید جایگزین مرکز تولید سانتریفیوژهای بالای زمینی در نطنز خواهد شد که در ژوئیه ۲۰۲۰ در اثر انفجار و آتش سوزی رخ داد. تهران این حادثه را به گردن اسرائیل می اندازد که مدت ها مظنون به اجرای کمپین های خرابکارانه علیه برنامه خود بود.
دیدگاه خود را بنویسید