رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > جامعه : جهنم بغلان

جهنم بغلان

سیل ویرانگر در شمال و غرب افغانستان، خانه‌ها،‌ باغ‌ها،‌ جاده‌ها و جان‌ها را گرفت. بازماندگان خبری از اعضای خانواده‌شان ندارند. شمار دقیق کشته‌شدگان مشخص نیست و آمارهای متفاوتی منتشر شده است. برای بعضی از کودکانی که با تن و سر گلی جان به در برده‌اند، نه مادری مانده و نه خویشاوند و نه خانه‌ای. در بسیاری از تصاویر، نجات‌یافتگان بی‌سرپناه دیده می‌شوند و ویرانه‌هایی که در گل مدفون شده است. کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند که شماری از افراد در خانه گیر کرده‌اند و نیاز به کمک دارند. طی هفته گذشته سیلاب در ولایت غور هم جان بسیاری را گرفته و خسارات زیادی به مردم وارد کرده است. به گفته سازمان ملل متحد سیل جان بیش از ۳۰۰ نفر را تنها در یک ولایت این کشور گرفته و بیش از یک هزار واحد خانه را ویران کرده است.‌
محمدابراهیم عمری، رئيس امور مهاجران طالبان در بغلان در بازدید از ولسوالی‌های برکه و بغلان مرکزی که بیشترین خسارت را در سیل دیده‌اند، گفت که‌ «در روستای شیخ جلال و شهرک صلح ولسوالی بغلان مرکزی و در روستای شرشر ولسوالی برکه بر اثر سیلاب ۳۱۵ تن کشته، ۱۶۳۰ تن زخمی و ۲۶۶۵ باب منزل به ‌طور کلی و قسمی تخریب و یک هزار دام تلف شده است».
در خبرنامه این وزارت آمده است که در ولسوالی‌های خرم و سارباغ ولایت سمنگان نیز سیل خسارات هنگفت وارد کرده است، یک نفر جان باخته و یک کودک ناپدید شده و ۶۰ خانه، ۳۰ دکان، شبکه برق محلی، پل‌ها، کانال‌های آبیاری و زراعتی از بین رفته‌اند.
مسئول بخش واکنش اضطراری سازمان بین‌المللی مهاجرت با اشاره به آمار اداره ملی مدیریت حوادث افغانستان گفت که تنها در ولسوالی «بغلان جدید» دست‌کم ۱۵۰۰ خانه تخریب شده یا آسیب‌دیده و «بیش از ۱۰۰ نفر از ساکنان جان خود را از دست داده‌اند».
مقامات حکومت طالبان پیش‌تر شمار جان‌باختگان سیلاب در این بخش از افغانستان را تا شامگاه جمعه ۶۲ نفر اعلام کرده بودند.
ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان روز شنبه با انتشار بیانیه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس بدون تفکیک شمار جان‌باختگان و مجروحان اعلام کرد که صدها نفر از شهروندان افغانستان بر اثر جاری شدن سیل در چند ولایت کشته و مجروح شده‌اند؛ هرچند که وی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه، شمار جان‌باختگان را ده‌ها نفر اعلام کرده بود.
سخنگوی طالبان در این پیام همچنین از شهروندان افغانستان خواسته است که آنچه در توان دارند به هموطنان آسیب‌دیده خود در این بلای طبیعی کمک کنند. به گفته مسئولان حکومت طالبان، سیل ناگهانی چندین ولایت افغانستان ازجمله بغلان، بدخشان، غور و هرات را در نوردیده است. در همین حال امروز عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر حکومت طالبان برای هماهنگی کمک‌رسانی به سیل‌زدگان به بغلان رفته است. او روز شنبه یک کمیسیون ویژه برای رسیدگی به سیل‌زدگان در ادارات تشکیل داد. برنامه جهانی غذای سازمان ملل می‌گوید که دسترسی کامیون‌ها به مناطق سیل‌زده بغلان ممکن نیست و تصویری از انتقال کمک با چهارپایان را نشر کرده است. این نهاد سازمان ملل دیروز آمار جان‌باختگان سیل در بغلان را ۳۱۱ نفر اعلام کرد. مقامات محلی در ولایت شمالی تخار نیز روز شنبه از مرگ دست‌کم ۲۰ نفر در پی جاری شدن سیلاب در این منطقه خبر دادند.

نمی‌دانم خانه‌ام را کجا ببرم!
جان محمدالدین محمد، ساکن شهر پلخمری به خبرگزاری فرانسه گفته که «خانه و تمام زندگی من در اثر سیلاب از دست رفت». این شهروند ولایت بغلان افزود که اعضای خانواده او موفق شده بودند تا خود را به مناطق مرتفع برسانند اما وقتی به محل برگشتند هیچ چیزی باقی نمانده، تمام وسایل و خانه‌اش ویران شده بودند. او اضافه کرد: «من نمی‌دانم خانواده‌ام را کجا ببرم… نمی‌دانم چه کنم».
همچنین لطیف پدرام، عضو پیشین پارلمان افغانستان با نشر عکسی از سیلاب در ایکس نوشت که «جهنمی برپا شده است». او نوشته است: «ظلم و ستم به دست طالبان، فقر و بیچارگی که روزانه از مردم ما قربانی می‌گیرد، برای شب تاری که افق‌اش هنوز روشن نیست؟ اینجا دیگر جهنمی برپا شده و جایی برای شادمانی باقی نمانده است. باید به خود و به همه تسلیت بگوییم. به سیلاب‌زده‌های بغلان، تخار، بدخشان و همه مصیبت‌زدگان میهن!»
وزارت دفاع طالبان اعلام کرد که نیروهای امدادرسانی به مناطق آسیب‌دیده، اعزام شده‌اند و برای نجات مجروحان و افراد گرفتار در سیل تلاش می‌کنند.
برخی از گروه‌های مخالف حکومت طالبان و مردم در پیام‌های خود به ناکارآمدی کمک‌رسانی اشاره کردند. احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی» در پیامی گفت: «از نهادهای امدادرسان‌ می‌‌خواهیم که خود توزیع کمک‌ها را مدیریت و نظارت کنند تا این کمک‌ها به صورت شفاف و عادلانه به دست مردم نیازمند برسند».
همزمان وزارت دفاع طالبان می‌گوید که از هلی‌کوپترهای ارتش برای کمک به سیل‌زدگان بغلان استفاده کرده است. مقام‌های حکومت طالبان می‌گویند، تیم‌های صحرایی را به کمک سیل‌زدگان فرستاده‌اند و زخمی‌ها به بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند و درحال فراهم کردن اسکان موقت و انتقال مواد غذایی هستند.
باران سیل‌آسا و سیل هر سال در افغانستان قربانی می‌گیرد به‌ویژه خانه‌های گلی در روستاهای دورافتاده آسیب‌پذیری بیشتری دارند. در ماه گذشته نیز بیش از ۱۰۰ نفر بر اثر سیل باختند. به گفته سازمان ملل، افغانستان ششمین کشوری است که بیشترین آسیب‌پذیری و کمترین آمادگی را در برابر تغییرات اقلیمی دارد.
این کشور که امسال زمستان نسبتاً خشکی را پشت سر گذاشت به‌ شدت در برابر تغییرات آب‌وهوایی آسیب‌پذیر است. در همین حال، اداره هواشناسی افغانستان هشدار داده است که امروز و فردا در شمال‌شرقی و مرکز احتمال بارش شدید باران و برف و سیل‌ ناگهانی در حوزه رودخانه‌های ولایت‌های بدخشان، تالقان، بغلان، پنجشیر، کابل، لوگر، میدان وردک، کنر و لغمان وجود دارد. زمستان خشک و کم‌بارش سبب شده تا جذب بارندگی توسط خاک در اغلب مناطق این کشور به دشواری صورت گیرد.

sazandegi

پست های مرتبط

اسب زین‌شده!

افزایش صف در مقابل داروخانه‌های دولتی به دلیل کمبود دارو و انسولین…

26 جولای 2024

داغ و آلوده

گرمای هوا و خطر ماوراءبنفش، ادارات کشور را تعطیل کرد. آیا هفته…

24 جولای 2024

دولت پزشکیان و حقوق شهروندان

حقوقدانان از دولت جدید چه انتظاراتی دارند؟ به قلم؛ صالح نقره‌کار؛ حقوقدان…

24 جولای 2024

دیدگاهتان را بنویسید