رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > سیاست : دیدار آشنا

دیدار آشنا

سیدمحمد خاتمی به منزل مسعود پزشکیان رفت و با او به گفت‌وگو نشست

صداوسیما پس از سال‌ها، خبر و تصویر خاتمی را منتشر کرد

 

گروه سیاسی: سیدمحمد خاتمی یک‌شنبه‌شب به منزل مسعود پزشکیان رفت و با او دیدار و گفت‌وگو کرد. این اولین دیدار خاتمی و پزشکیان پس از پیروزی وی در انتخابات بود. پیش از آن نیز حسن روحانی به دیدار پزشکیان رفته بود. بدین‌ترتیب، رؤسای‌جمهور دولت‌های هفتم و هشتم، یازدهم و دوازدهم به دیدار پزشکیان رفته‌اند. محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور دو دولت نهم و دهم، روز انتخابات بدون آنکه رای بدهد از ایران خارج شد و به ترکیه رفت. او البته در این انتخابات مانند دوره‌های قبلی کاندیدا شده بود اما ردصلاحیت شد. به همین دلیل نیز آخرین باری که وی رای داده است، سال ۸۸ بود. زمانی که خود وی کاندیدای انتخابات بود و پس از آن، اگرچه عضوی از مجمع تشخیص مصلحت نظام ماند اما هیچ‌گاه رای نداد.
دیدار سیدمحمد خاتمی با مسعود پزشکیان در منزل شخصی پزشکیان و اواخر یک‌شنبه شب انجام شد. خاتمی از مهم‌ترین چهره‌هایی بود که از پزشکیان حمایت کرد. پزشکیان نیز در دولت هشتم وزیر بهداشت محمد خاتمی بود. خاتمی در این دیدار ضمن تبریک به پزشکیان به خاطر کسب رای مردم، توفیق وی در مسئولیت سنگین و دشوار ریاست‌جمهوری را از خداوند مسألت کرد. به نظر می‌رسد که در این دیدار دو رئیس‌جمهور پیشین و فعلی درباره مسائل ایران و مشکلاتی که اکنون در آن حادث است، گفت‌وگو کرده و خاتمی برای عبور موفقیت‌آمیز پزشکیان از مشکلات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پیشنهادهایی را ارائه کرده است. خاتمی اگرچه بعد از ریاست‌جمهوری خود هیچ سمت و پستی را قبول نکرد اما ازجمله افرادی است که گروه مشاورانی دارد که جلسات متعددی را با آنها برگزار می‌کند و از مسائل و مشکلات موجود باخبر است. ضمن آنکه به دلیل پایگاه اجتماعی‌ای که دارد می‌تواند در بزنگاه‌های مختلف از پزشکیان حمایت کند.
خاتمی در صداوسیما
دیروز نیز کانال تلگرامی باشگاه روزنامه‌نگاران ایران خبر داد: بخش خبری ساعت ۱۴ صداوسیما دیروز تصاویر دیدار خاتمی و پزشکیان را پخش کرد و خبر این دیدار را خواند. این بخش خبری با اشاره به دیدارهای چهره‌های مختلف با مسعود پزشکیان، تصویر دیدار سیدمحمد خاتمی با مسعود پزشکیان نیز منتشر و اعلام شد که رئیس‌جمهور پیشین به دیدار پزشکیان رفته است. بنا بر نوشته باشگاه روزنامه‌نگاران ایران این اقدام جدید صداوسیما را باید به فال نیک گرفت. مدیریت‌های پیشین این سازمان عموماً وقتی قصد تخریب چهره‌هایی چون خاتمی را داشتند، تصاویر وی را منتشر می‌کردند. امیدواریم که رویه پیشین حذف و رویه جدید مستمر باشد.
حسن روحانی نیز عصر یک‌شنبه به منظور تبریک پیروزی مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در دفتر رئیس‌جمهور منتخب حضور یافت. روحانی در این دیدار برای پزشکیان در این مسئولیت خطیر آرزوی موفقیت کرد. رئیس‌جمهور منتخب نیز بر ضرورت توجه جدی به معیشت مردم و پیشبرد گفت‌وگو، وفاق ملی و همگرایی در عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تاکید کرد.
علی طیب‌نیا، وزیر پیشین اقتصاد نیز با حضور در دفتر مسعود پزشکیان با وی دیدار و برای او در مسیر خدمت به مردم و رفع مشکلات به‌خصوص بهبود وضعیت معیشتی مردم آرزوی موفقیت کرد. پزشکیان نیز در این دیدار بار دیگر بر عزم خود برای بهبود شرایط اقتصادی و معیشت مردم تاکید و از حضور و کمک‌های دکتر طیب‌نیا در کارزار انتخاباتی خود تشکر کرد.

پزشکیان در ساختمان قرمز
پزشکیان این روزها در ساختمان قرمز نهاد ریاست‌جمهوری مستقر شده است. دفتری که متعلق به رئیس‌جمهور است و باید دیدارها و برنامه‌های خود را آنجا انجام دهد. ظاهراً دو نفر از طرف پزشکیان مامور شده‌اند که دولت را تحویل بگیرند. دیروز نیز سرپرست ریاست‌جمهوری در بخشنامه‌ای به تمام مدیران دولتی اعلام کرد تا شروع به کار دولت جدید حق جا‌به‌جایی نیروی انسانی و نقل‌وانتقال اموال دولتی را ندارند. اما حمیده زرآبادی که در زمان انتخابات سخنگوی ستاد پزشکیان بود اعلام کرد: «به‌رغم صدور بخش‌نامه به تمامی دستگاه‌های اجرایی مبنی ‌بر خودداری از هرگونه تغییر در ساختارهای سازمانی، جابه‌جایی نیروی انسانی و… تا استقرار دولت چهاردهم، گزارش‌های واصله از صدور احکام بی‌رویه، بدون ضابطه و خلاف بخش‌نامه مذکور در دستگاه‌های اجرایی و زیر‌مجموعه‌های آن خبر می‌دهد. همچنین برای دریافت گزارش‌های مردمی مربوطه به ‌زودی راه‌های ارتباطی اعلام خواهد شد».
خانم زرآبادی همچنین در توئیتی دیگر نوشت: «اخبار عزل‌ونصب‌های افراد در روزهای پایانی دولت سیزدهم نگران‌کننده است؛ براساس اخبار رسیده، رئیس هیات‌مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان که از نامزد رقیب رئیس‌جمهور منتخب حمایت می‌کرد، ظاهراً با هدف ایجاد مشکل برای دولت دکتر پزشکیان درحال تسویه با اعضای هیات‌مدیره و مدیران شرکت‌های تابعه آن صندوق است. رئیس‌جمهور و معتمدان او با دقت این اخبار و فعالیت‌ها را دنبال و این تصمیمات اشتباه و تفرقه‌‌آمیز را اصلاح خواهند کرد».
محمدجواد ظریف نیز یک‌شنبه‌شب در جلسه فعالان ستاد پزشکیان گفت: قرار نیست اجازه بدهیم این حضور شیرین مردم را گروهی با ناامیدی تلخ کنند. وی اظهار کرد: گروهی از الان آتش تهیه را آغاز کرده‌اند و قرار است ادامه دهند، هیچ کدام ما قرار نیست خانه برویم. قرار نیست اجازه بدهیم این حضور شیرین مردم را گروهی با ناامیدی تلخ کنند. اجازه ندهیم بار دیگر ما را ناامید کنند. وی در ادامه بیان کرد: خیلی‌ها بیشتر اینکه نمی‌خواستند رای بدهند، می‌خواستند امید ما را از ما بگیرند اما شما اجازه ندادید.

گاردین: مردی با صداقت و فروتنی بسیار
نشریه گاردین در مطلبی به قلم پاتریک وینتور با عنوان مسعود پزشکیان: جراح قلب سابق که رئیس‌جمهور ایران شد، آورده است: انتخاب غیرمنتظره مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید ایران به همان اندازه که گواه سیاست‌های اوست، نشان‌دهنده شخصیت وی نیز هست. به‌عنوان یک جراح قلب و وزیر بهداشت سابق، او در بسیاری از مناظره‌های تلویزیونی برگزار شده در جریان رقابت‌های انتخاباتی به‌عنوان فردی بسیار با صداقت و فروتن ظاهر شد و نشان داد که به‌شدت به دنبال یکپارچه ساختن کشوری است که چه در داخل و چه آن ‌سوی مرزها دچار اختلاف و دودستگی شده است.
در نهایت، تنها ترس مخالفان وی از محبوبیت مداوم اوست که به پزشکیان کمک خواهد کرد تا در عرصه به ‌شدت چند سطحی و جناحی سیاست ایران از نفوذ لازم برخوردار شود.
هرچند میزان مشارکت در انتخابات در دور دوم بالاتر از دور نخست بود اما این دومین میزان مشارکت پایین در تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری ایران به ‌شمار می‌رود و نشان‌دهنده تردید و بدبینی بسیاری از مردم ایران نسبت به سیاستمداران است. از این‌رو پزشکیان راهی دشوار پیش‌رو خواهد داشت.
یک اتفاق تراژیک نقطه عطف مهم و اصلی زندگی شخصی پزشکیان بوده است. همسر او که در دانشکده پزشکی و به‌ عنوان یک همکلاسی با پزشکیان آشنا شده بود ۳۰ سال پیش به همراه پسر کوچکش حین بازگشت از سفری خانوادگی از تبریز در سانحه رانندگی جان خود را از دست داد. او یک متخصص زنان بود و فقدانش تاثیر عمیقی بر زندگی پزشکیان گذاشت به ‌نحوی که اکنون نیز با یادآوری خاطرات همسرش چشمان پزشکیان پر از اشک می‌شود.
او هرگز مجدداً ازدواج نکرده و زندگی‌اش را وقف بزرگ کردن ۳ فرزند دیگرش کرده است. پزشکیان هنگام ثبت‌نام در انتخابات ریاست‌جمهوری، دست‌دردست دخترش زهرا داشت که با پوشش حجاب کامل در برابر دوربین‌ها ظاهر شده بود. او دارای مدرک کارشناسی ارشد رشته شیمی است و یک مشاور سیاسی محسوب می‌شود.
پزشکیان علاوه بر فارسی و آذری به چند زبان دیگر ازجمله تا حدودی کردی و عربی نیز صحبت می‌کند. پدرش آذری بود و مادرش کرد. در جریان یک گفت‌وگوی تلویزیونی او یک نقل قول معروف از انشتین را به زبان انگلیسی روان بیان کرد و گفت: «تعریف جنون این است که کاری را بارها و بارها انجام دهید و انتظار نتایجی متفاوت را داشته باشید».
کارزار انتخاباتی سال ۲۰۲۴ پزشکیان، دومین تلاش وی برای رسیدن به مقام ریاست‌جمهوری بود. او ابتدا در سال ۲۰۰۶ و به‌ عنوان نماینده تبریز وارد پارلمان شد و در طول انتخابات‌های متوالی توانست به محبوبیت دست پیدا کند.
هرچند او در مواجهه با فساد و کاسبان تحریم، زبانی تند و گزنده دارد اما سلوک شخصیتی کلی وی بیشتر مبتنی بر همکاری است و بارها این جمله را بر زبان رانده که در مورد نحوه حل مشکلات اقتصادی کشور به کارشناسان رجوع خواهد کرد. او اغلب برخی از تندترین حملات به «رقبای طالبانی» خود را که توسط حامیانش ساخته شده بود، کنار گذاشت. اما پزشکیان برای متحد ساختن کشور راهی بس دشوار در پیش دارد زیرا رقبای محافظه‌کار وی عمیقاً از اینکه توسط اصلاح‌طلبان، طالبان خوانده شوند، آزرده می‌شوند و او را عامل غرب و حامیانش را مردمی می‌دانند که در برابر فیلترشکن‌های غربی تسلیم شده‌اند.
او همچنین باید در این باره تصمیم بگیرد که آیا تن به مصالحه و کنار آمدن با نهادهای قدرتمند فرادولتی خواهد داد، یا نه و اینکه چگونه باید این کار را انجام دهد.
پزشکیان سابقه مخالفت با نحوه برخورد با اعتراضات سال ۲۰۱۹ علیه افزایش قیمت بنزین و اعتراضات سال ۲۰۲۲ بعد از مرگ مهسا امینی را در کارنامه دارد. او گفته: «اینها دختران و زنان ما هستند و خارجی نیستند. ما حق نداریم دختران و زنان را درخصوص حقوق شهروندی اجبار کنیم. ما با اجبار نمی‌توانیم سر زنان را بپوشانیم».
این درحالی است که پلیس امنیت اخلاقی این روزها بار دیگر به دنبال اجرای قانون حجاب است و نگاهی به خیابان‌های تهران نشان می‌دهد که میزان توفیق این نیرو در اعمال چنین محدودیتی در نقاط مختلف شهر متفاوت بوده است. پزشکیان به محض آغاز به کارش در پاستور با این آزمون زودهنگام مواجه خواهد بود که آیا می‌تواند این فضای اجبار و اکراه را از میان بردارد یا نه. به‌رغم تلاش‌های مخالفان برای ترسیم چهره رئیس‌جمهوری که ادامه‌دهنده راه دولت غیرمحبوب حسن روحانی است، وی هرگز مسئولیتی در ۸ سال دولت روحانی نداشته بلکه صرفاً در فاصله سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ در دولت سیدمحمد خاتمی وزیر بهداشت بوده است. او در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۲۱ نیز برای انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرد اما در دومین تلاش خود با مخالفت و عدم احراز صلاحیت شورای نگهبان مواجه شد و خواستار ارائه توضیح درخصوص دلایل عدم احراز صلاحیت خود شد. انتصاب محمدجواد ظریف به‌عنوان مشاور سیاسی یک چارچوب تحلیلی به پزشکیان داد تا از این طریق درخصوص ارتباط بین وضعیت اقتصادی و ضرورت برقراری روابط بهتر با غرب سخن بگوید و رقیب خود، سعید جلیلی را طرفدار محاصره معرفی نماید. وی در جریان یکی از مناظره‌های تلویزیونی گفت، برای دستیابی به رشد اقتصادی ۶ درصدی «ما سالانه به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم که امکان ندارد بتوانیم تحت شرایط کنونی این رقم سرمایه‌گذاری را جذب کنیم بنابراین حل مسائل بین‌المللی برای ما موضوعی حیاتی است».

sazandegi

پست های مرتبط

یازدهمین سفر

“آنتونی بلینکن”، وزیر خارجه آمریکا در میانه تشدید حملات اسرائیل به لبنان…

۱ آبان ۱۴۰۳

لایحه بودجه در زمین پارلمان

از نطق رئیس‌جمهور تا رفت‌وآمد مداوم پایداریچی‌ها به جایگاه هیات رئیسه رئیس‌جمهور…

۱ آبان ۱۴۰۳

مرگ مرد سایه

“فتح‌الله گولن”، رهبر مخالفان “اردوغان” در آمریکا درگذشت رسانه‌های نزدیک به فتح‌االله…

۳۰ مهر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید