تقابل کشورهای اروپایی با اسرائیل
از چند روز پیش دور جدید حملات زمینی و هوایی اسرائیل علیه غزه آغاز شده و جهان به صورت علنی در حال نظاره کردن گسترش فاز جدید اقدامات نظامی در این باریکه هستند. در این خصوص به گزارش ایسنا، منابع خبری (چهارشنبه) اعلام کردند که ارتش اسرائیل از سهشنبهشب و در چارچوب گسترش عملیات زمینی در نوار غزه، سه تیپ نظامی خود را وارد این منطقه کرده است. طبق این گزارش، تیپهای «ناحال»، «گولانی» و «کفیر» همگی در قالب اجرای طرح موسوم به «ارابههای گدعون» به غزه اعزام شدهاند و ورود همزمان این سه تیپ به عملیات زمینی، یک تحول مهم در تاکتیکهای نظامی اسرائیل محسوب میشود و حاکی از تلاش برای تشدید فشار بر نیروهای مقاومت در مناطق مختلف نوار غزه است. به موازات شروع این عملیات زمینی، برخی از رسانههای اسرائیلی اعلام کردهاند که ارتش اسرائیل برای اجرای عملیات زمینی گسترده در نوار غزه به مدت حدود دو ماه آماده میشود که شامل اشغال بخش زیادی از مناطق این باریکه است تا همزمان با اجرای عملیات گسترده زمینی در نوار غزه به فرآیند کوچ اجباری ساکنان غزه سرعت ببخشد. در این مسیر باید توجه داشت که اقدامات نظامی اسرائیل صرفاً به حمله زمینی محدود نمیشود بلکه نیروی هوایی اسرائیل هم در حال انجام حملات متعدد به محلات و غیرنظامیان در غزه است. بهعنوان مثال، منابع خبری در غزه (چهارشنبه) اعلام کردند که در بمباران منزل مسکونی متعلق به یک خانواده در جبالیا ۱۲ نفر جان باختند و دهها زخمی شدند. همچنین در بمباران منزل مسکونی یک خانواده دیگر نیز چند غیرنظامی جان باختند و شماری زخمی شدند و نیروهای امدادی درحال تلاش برای خارج کردن زخمیها و اجساد جان باختگان از زیر آوار هستند. همچنین اعلام شده که جنگندههای اسرائیل در ۲۰ نوبت مناطق مسکونی جنوب و شرق شهر خانیونس در جنوب نوار غزه را بمباران کردند. در واکنش به این تحولات، گروههای مقاومت فلسطین با صدور بیانیهای، این اقدامات را تداوم سیاست نسلکشی اسرائیل دانستند و اعلام کردند که این جنگ محکوم به شکست است و گفتند که تلاشهای دشمن برای کوچاندن مردم ما از غزه راه به جایی نخواهد برد و جامعه ملل باید وارد میدان شوند.
تزریق گرسنگی
آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که اقدامات نظامی اسرائیل علیه غزه و دور جدید حملات به این باریکه در حالی زیر ذرهبین قرار گرفته که شاهد تزریق گرسنگی اجباری به ساکنان این منطقه از سوی اسرائیل هستیم. در این خصوص عدنان ابوحسنه، مشاور رسانهای آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) در اظهاراتی با محکوم کردن جنایت گرسنگی دادن میلیونها فلسطینی اعلام کرد که سوءتغذیه جان بیش از یک میلیون نفر در غزه را تهدید میکند. وی همچنین به صورت رسمی اعلام کرده که ۲۵۰ هزار فلسطینی نوار غزه به مرحله پنجم فقدان امنیت غذایی رسیده و با گرسنگی مواجه هستند و ۹۵۰ هزار فلسطینی دیگر نیز در دو مرحله چهارم و پنجم قرار داشته و در خطر شدید قرار دارند. مشاور رسانهای سازمان آنروا همچنین گفت که سوءتغذیه گسترده صدها هزار کودک، مادر، زن حامله و نوزاد شیرخوار را در بر گرفته و حالا ۷۰ هزار کودک با سوءتغذیه بسیار شدید مواجه بوده و لازمه شرایط فاجعهبار انسانی در غزه دخالت فوری توسط سازمانها و طرفهای بینالمللی است. همچنین در گزارشها آمده است که هشدارهای بینالمللی حاکی از آن است که سیاست گرسنگی عمدی و استفاده از غذا بهعنوان سلاح برای تحقق اهداف سیاسی و نظامی اسرائیل انجام میشود و مخالفت با ایجاد یک سازمان بشردوستانه جایگزین در جنوب نوار غزه برای مقاصدی به منظور جابهجایی داخلی ساکنان غزه و شاید اخراج آنان به خارج انجام شده است.
اروپا علیه نتانیاهو
نکته نهایی و بسیار مهم این است که این تحولات به حدی اوضاع را به سمت یک بحران انسانی سوق داده که حالا دولتهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال هدف قرار دادن اسرائیل از منظر اقتصادی و سیاسی هستند. در این راستا پس از توقف مذاکرات تجاری بین لندن و تلآویو بابت گسترش فعالیتهای غیرقابل قبول نظامی اسرائیل در غزه، انگلیس خود را برای وضع تحریمهایی علیه مقامهای ارشد اسرائیل آماده میکند و حالا دیوید لمی، وزیر خارجه انگلیس (چهارشنبه) تایید کرد که دولت درحال بررسی اعمال تحریم علیه وزرای کابینه اسرائیل است و این مسائل را تحت بررسی دارند.
همچنین ماریا مالمر استنرگارد، وزیر خارجه سوئد اعلام کرد که کشورش در داخل اتحادیه اروپا فشارهایی را برای تحریم برخی وزرای اسرائیل به دلیل نحوه برخورد اسرائیل با غیرنظامیان فلسطینی در غزه وارد میکند. یوناس گار استوره، نخستوزیر نروژ هم در اظهاراتی صریح اعلام کرد که کشورش ممکن است، اقداماتی ازجمله تحریمهایی را علیه اسرائیل در نظر گیرد.
همچنین پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا نیز با امضای بیانیه مشترک با ۲۲ کشور دیگر ازجمله بلژیک، کانادا، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، ایسلند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، لتونی، لیتوانی، لوگزامبورگ، هلند، نیوزیلند، نروژ، پرتغال، اسلونی، اسپانیا، سوئد و انگلیس خواستار ارسال کمکها به غزه و اعمال فشار بر اسرائیل شد. این درحالی است که (چهارشنبه) الجزیره اعلام کرد که سربازان اسرائیل به سمت هیئت دیپلماتیک اروپایی طی بازدید آنها از اردوگاه جنین در شمال کرانهباختری تیراندازی کردند و این هیات شامل ۳۰ سفیر و سرکنسول عربی و اروپایی بودند که به جنین سفر کردند.