سیاست تهاجمی کانادا علیه آمریکا
گروه بینالملل: وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات کانادا سپس چین از سوی ترامپ، شاید از حیث شکلی یک تقابل سیاسی- اقتصادی میان دو طرف قلمداد شود که دونالد ترامپ هم بارها آن را فریاد زده و دستور اجرای آن را صادر کرده است اما از منظر ماهوی، لایههایی درون خود دارد که نشان میدهد این نزاع تجاری بنا نیست به این زودی و راحتی به پایان خود نزدیک شود. اینکه ترامپ همانند دور نخست ریاستجمهوری خود سعی میکند همان سیاستها را در دستور کار بگذارد و آن را پیادهسازی کند، یک وجه این ماجراست اما باید توجه داشت که کشورهایی مانند کانادا، چین و مکزیک که هر کدام پیوندهای مهم سیاسی، امنیتی و اقتصادی با ایالاتمتحده دارند به این راحتی نمیگذارند که واشنگتن علیه آنها اقدام کند؛ بلکه آنها تلاش میکنند به هر صورت که شده یک اقدام متقابل را علیه ترامپ و ایالاتمتحده در دستور کار قرار دهند که حالا به نظر میرسد، کانادا برخلاف چین و مکزیک لبه تیزترِ شمشیر خود را به آمریکاییها نشان داده است.
حمایت کانادا از صادرکنندگان
در این راستا چندین وزیر کانادا برای مقابله با تعرفههای آمریکا در محافظت از مشاغل و کارگران کانادایی، ابتکارات جدیدی ارائه کردند که دومینیک لبلان (وزیر دارایی) استیون مک کینون (وزیر کار) مری نگ (وزیر توسعه صادرات، تجارت بینالمللی و توسعه اقتصادی) ریچی والدز (وزیر کسبوکارهای کوچک) و لارنس مک آلی (وزیر کشاورزی) ازجمله این وزرا بودند.
بر این اساس دولت فدرال کانادا اعلام کرده که برنامه تاثیر تجاری را از طریق «توسعه صادرات کانادا» راهاندازی خواهد کرد و طی دو سال ۵ میلیارد دلار برای کمک به صادرکنندگان در یافتن بازارهای جدید برای محصولات کانادایی و کمک به شرکتها برای عبور از چالشهای اقتصادی ناشی از تعرفهها تزریق خواهد کرد. این برنامه روی مسائلی مانند عدم پرداخت، نوسانات ارز، دسترسی به جریان نقدی و موانع گسترش تجارت تمرکز خواهد کرد.
علاوه بر این، بانک توسعه کسبوکار کانادا ۵۰۰ میلیون دلار وام برای حمایت از مشاغلی که مستقیماً هدف تعرفهها قرار میگیرند و آنهایی که در زنجیره تامین آنها قرار دارند، در دسترس قرار خواهد داد. این مشاغل همچنین به خدمات مشاورهای در زمینههایی مانند مدیریت مالی و تنوع بازار دسترسی خواهند داشت.
شرکت وامدهنده کشاورزی فارم کردیت کانادا (Farm Credit Canada) نیز یک میلیارد دلار بودجه جدید برای کاهش موانع مالی برای کشاورزی و صنایع غذایی کانادا عرضه خواهد کرد. این پیشنهاد وام با هدف رسیدگی به مسائل مربوط به جریان نقدینگی، امکان تطبیق کسبوکارها با محیط عملیاتی جدید و ادامه عرضه محصولات کشاورزی و غذایی با کیفیت بالا ارائه میشود. دولت فدرال کانادا همچنین برای محافظت از مشاغل کانادایی در برابر تصاحب آسیبرسان، دستورالعملهای قانون سرمایهگذاری کانادا را بهروز کرده؛ درحالی که سرمایهگذاریهای خارجی هنوز مورد استقبال قرار میگیرند اما سرمایهگذاریهایی که برای امنیت اقتصادی کانادا مضر تلقی میشوند، پذیرفته نمیشوند.
به موازات این روند، انعطافپذیریهای موقتی به برنامه بیمه بیکاری برای افزایش دسترسی و تمدید حداکثر مدت توافق از سوی دولت کانادا ارائه خواهد شد. این برنامه مزایای بیمه بیکاری را برای کارمندانی که با کارفرمای خود توافق میکنند تا ساعات کاری کمتری را به دلیل کاهش فعالیتهای تجاری خارج از کنترل آنها داشته باشند، ارائه میدهد. پایگاه خبری اینوست (Inwest) گزارش داده که دولت فدرال کانادا متعهد شده تا اقدامات بیشتری را برای حمایت از مشاغل و کارگران در صورت لزوم در هفتهها و ماههای آینده ارائه دهد و به همکاری نزدیک با استانها و مناطق برای اطمینان از وجود حمایتهای تکمیلی در همه حوزههای قضایی ادامه خواهد داد.
قطع برق ۱.۵ میلیون آمریکایی
آنچه در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد این است که نزدیکی کانادا و آمریکا و داشتن مرز مشترک میان این دو در حقیقت موجب شده تا دو کشور علاوه بر مراودات تجاری با یکدیگر در حوزه زیرساختها هم همکاری داشته باشند و برق و گاز یکی از این موارد به شمار میرود. داگ فورد، نخستوزیر استان اُنتاریو که پرجمعیتترین استان کانادا به حساب میآید به نوک پیکان واکنش کانادا به جنگ تجاری آغاز شده توسط دونالد ترامپ تبدیل شده است. او صراحتاً اعلام کرده که «اگر آمریکاییها بخواهند برای نابودی اُنتاریو تلاش کنند، من همه کارها را انجام خواهم داد، ازجمله انرژی آنها را با لبخندی بر لب، قطع میکنم. آنها به انرژی ما متکی هستند، آنها باید رنج را احساس کنند. آنها میخواهند به شدت به ما سخت بگیرند، ما دو برابر سختتر ظاهر میشویم».
در این بین، استان کبک که همجوار انتاریو است، سلاح برق خود را به اهتزاز درآورده اما به قدرت انتاریو نبوده است. طبق گزارش گلوب اند میل، دولت یکی از بزرگترین تولیدکنندگان برق آبی جهان، در حال بررسی این است که آیا فروش برقی که در حال حاضر در بازار نقدی آمریکا عرضه میکند را متوقف کند یا خیر؟ فرانسوا لگو، نخستوزیر استان کبک، روز سهشنبه گفت که این استان همچنین در حال بررسی امکان قانونی شکستن قراردادهای تامین برق در آینده است که با دو ایالت ماساچوست و نیویورک آمریکا امضا شده است. این درحالی است که رئیسجمهور آمریکا تا پایان هفته اعلام کرد، تعرفههای اعمال شده بر اکثر کالاهای وارداتی از این دو کشور را تا دوم آوریل، به طور موقت، به حالت تعلیق درمیآورد.
دولت کانادا هم دوشنبه گذشته اعلام کرده بود در واکنش به تعرفههای آمریکا، در مرحله اول، کالاهای آمریکایی به ارزش ۳۰ میلیارد دلار را هدف تعرفه قرار میدهد و ۲۱ روز بعد ۱۵۵ میلیارد دلار واردات آمریکایی هدف قرار میگیرند. با این حال داگ فورد، نخستوزیر انتاریو گفت که توقف تعرفهها، نظر او را در مورد اعمال هزینه اضافی برای برق ارسالی این استان به مشتریان آمریکایی تغییر نمیدهد. این هزینه اضافی تنها در صورتی برداشته میشود که ترامپ برای همیشه، تعرفههای کالاهای کانادا را حذف کند. فورد به گلوبالنیوز گفت: ما باید تا زمانی که رئیسجمهور آمریکا به طور کامل تعرفهها را کاهش دهد، پیگیری کنیم.
بر همین اساس قرار است استان انتاریو از دوشنبه (۱۰ مارس) برای برق ارسالی به ۱.۵ میلیون آمریکایی ساکن مینهسوتا، نیویورک و میشیگان ۲۵ درصد بیشتر هزینه طلب کند. طبق گزارش گلوبال، دفتر نخستوزیر انتاریو، هیچ جزئیاتی در مورد اینکه آیا به قطع کامل برق عرضه شده به ۱.۵ میلیون خانه و کسبوکاری در آمریکا، عمل خواهد کرد یا خیر، ارائه نکرده است اما انتاریو حتی قبل از سوگند ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا، تهدید کرده بود چنین اقدامی را انجام خواهد داد.
کسری تجاری ۱۳۱ میلیارد دلاری آمریکا
آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که ایالاتمتحده هم از این روند متضرر است و به نوعی حالا این روند را میتوان در کسری تجاری این کشور مشاهده کرد. براساس گزارش بلومبرگ، کسری تجاری آمریکا در ژانویه به دلیل تقلای شرکتها برای تامین کالا قبل اعمال تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بر بزرگترین شرکای تجاری واشنگتن به رکورد بالایی پیشروی کرد و شکاف تجارت کالا و خدمات نسبت به ماه قبل ۳۴ درصد افزایش یافته و به ۱۳۱.۴ میلیارد دلار رسید. ارزش واردات با ۱۰ درصد افزایش به رکورد ۴۰۱.۲ میلیارد دلار رسید، درحالی که صادرات ۱.۲ درصد افزایش یافت.
این درحالی است که چین هم (شنبه) تعرفههایی را بر محصولات کشاورزی و غذایی کانادا به ارزش ۲.۶ میلیارد دلار اعلام کرد؛ بهگونهای که وزارت بازرگانی چین گفته است که پکن برای واردات روغن کلزا، کنجاله و نخود کانادایی، تعرفه صددرصدی و بر محصولات آبزی و گوشت خوک کانادایی ۲۵ درصد تعرفه اعمال خواهد کرد.
بر همین اساس باید منتظر بود و دید که آیا تهدیدات کانادا علیه ایالاتمتحده عملی خواهد شد یا خیر!