پایان “جشنواره موسیقی فجر”
اختتامیۀ چهلمین جشنوارۀ بینالمللی موسیقی فجر با تقدیر از ۴ هنرمند پیشکسوت عرصۀ موسیقی و معرفی برگزیدگان جایزه «باربد» ۲۹ بهمن ماه در تالار وحدت برگزار شد. در این اختتامیه عباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، نادره رضایی (معاون امور هنری)، حمیدرضا نوربخش (مدیرعامل خانۀ موسیقی)، محمدحسین ایمانیخوشخو (دبیر شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی)، احمد صدری (مدیرکل دفتر موسیقی)، جعفر قائمپناه (معاون اجرایی رئیسجمهور)، زهرا بهروزآذر (معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور)، شینا انصاری (معاون رئیسجمهور و رئیسسازمان حفاظت محیط زیست)، احمد مسجدجامعی (وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی)، فاطمه مهاجرانی (سخنگوی دولت) و جمعی از هنرمندان حضور داشتند.
استقبال از مهمانان اختتامیه جشنوارۀ موسیقی با اجرای سُرنا و دُهل در محوطۀ تالار وحدت انجام شد و مراسم به صورت رسمی با قرائت قرآن و اجرای سرود ملی توسط گروه آکاپلا «مهر وطن» و چند قطعۀ موسیقایی دیگر آغاز شد و پس از آن یاد هنرمندان تازه درگذشته چون محمدعلی بهمنی، احمد مراتب، امینالله رشیدی و احمدخان نورزایی با نمایش دادن تصاویر آنان گرامی داشته شد و مراسم به روح زندهیاد فریدون شهبازیان، آهنگساز و رهبر پیشکسوت ارکستر تقدیم شد. در ادامه ویدئویی از سخنان نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رضا مهدوی دبیر چهلمین جشنوارۀ بینالمللی موسیقی فجر پخش شد. رضایی دربارۀ چهلمین جشنوارۀ موسیقی فجر گفت: «جشنوارۀ موسیقی فجر به چهلمین سال رسید. جشنوارهای که در واقع برای مردم و از آن مردم است. تلاش شد، ترمیم رابطه و اعتماد کنیم و در این شرایط تنگنا هم با حضور پررنگتر هنرمندان و ترکیب نسل نو در کنار با تجربهها و پیشکسوتان از یک سو و از طرفی دیگر با حضور گروههای خارجی بتوانیم در شرایط فعلی ایران هم از وفاق ملی بهرهمند شویم و هم در سطح منطقهای و بینالمللی به ترمیم اعتماد و تقویت سرمایه اجتماعی کمک کنیم. ترمیم اعتماد و تقویت سرمایۀ اجتماعی میتواند، ذخیره راهبردی برای نظام آن هم در این شرایط تحریم و انزوای ناخواسته باشد. گروههای مختلف زنان با تعداد اجراهای چند برابر نسبت به دورۀ گذشته حضور داشتند. اجراهای مشترکی بین گروههای ایرانی و کشورهای مختلف در جشنواره داشتیم و نوازندگان چیرهدستی از کشورهای مختلف دنیا حضور داشتند که حضورشان بسیار با استقبال مواجه شد. امیدوارم در ادامۀ این مسیر جشنوارهای که به پختگی رسیده، بتواند در دورۀ چهلویکم و سالهای بعد با کیفیت بالاتری و با حضور هنرمندان مرجع و شاخص و نسل نویی که پر از امید است، برگزار شود.»
رضا مهدوی، دبیر چهلمین جشنوارۀ موسیقی فجر هم با بیان اینکه موسیقی از مهمترین داشتههای فرهنگی کشورمان است، دربارۀ جایگاه بینالمللی جشنوارۀ موسیقی فجر گفت: «به لحاظ سختافزار و نرمافزار به جایگاهی رسیدیم که میتوانیم در منطقه رقابت ویژه ایجاد کنیم و جایزهای مانند باربد به نام بزرگان موسیقی ایرانی، مطرح کنیم البته به شرط اینکه در برگزاری جایزهها چابکسازی داشته باشیم. باور داریم که جوانگرایی مسألۀ بسیار مهمی برای چنین جشنوارههایی است. چقدر خوب است که جشنواره هر سال گستردهتر شود تا به معنای واقعی کلمه هم جشن و هم رقابت باشد اما شرطش این است که تمام اساتید حضور داشته باشند و جوانها را تشویق کنند چراکه آنان نیاز دارند، سایۀ بزرگان بر سرشان باشد.» احمد صدری، مدیرکل دفتر موسیقی هم گفت: «در این دوره از جشنواره درصدد این بودیم که گونههای مختلفی که در این سرزمین وجود دارد را در یک تابلو نمایش بدهیم. ایران داشتههای قوی و غنی در زمینه موسیقی دارد. از موسیقی نواحی اجراهای بیشتری داشتیم از گونههای مختلف چه به صورت اصالتمحور و چه به صورت کارهای تنظیم شده، استفاده کردیم.»در ادامۀ مراسم جوایز بخشهای کتاب و پایاننامههای ارشد و رسالۀ دکتری اهدا شد. اجرای گروه موسیقی «لیان» به سرپرستی محسن شریفیان بخش دیگری از این مراسم بود. پس از اجرای قطعهای توسط این گروه، لیانا شریفیان گفت: «از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ویژه سیدعباس صالحی برای حمایت از گروه «لیان بوشهر» در ماجرای لغو کنسرت این گروه در اصفهان و حضور شخص من در این کنسرت قدردانی میکنم. البته تاکنون برگزاری این کنسرت قطعی نشده است. امیدوارم به جایی برسیم که اینگونه نباشد که من بتوانم اینجا در تهران روی صحنه اجرا کنم و در شهر دیگر نتوانم. ای کاش به یک یکپارچگی سیاستگذاری در موسیقی کشور برسیم.»
تجلیل از پیشکسوتان
با حضور شینا انصاری، حمیدرضا نوربخش و احمد صدری از شیرمحمد اسپندار نوازنده پیشکسوت، محمدعلی گلپایگانی (محمد گلریز) خواننده، آذر هاشمی نوازنده پیشکسوت و قاسم عابدین صدابردار موسیقی تجلیل شد. محمد گلریز پس از دریافت لوح تقدیر و تندیس جشنواره، بیان کرد: «از خدا میخواهم تا نفس دارم برای مردن ایران بخوانم. به عنوان عضوی کوچک از جامعه هنرمندان پیشکسوت از آقای صالحی درخواست دارم این مؤسسه را حفظ کنند.» سپس زهرا بهروزآذر، علی احمدی، هنگامه اخوان، بابک خضرایی، رضا مهدوی و نماینده اردبیل در مجلس روی صحنه آمدند تا جوایز بخش «مانا» و «موسیقی و رسانه» را اهدا کنند. بر اساس نظر هیأت داوران جایزۀ مانا، گروه «ماهنی» به سرپرستی ماریا و ماندانا حسین غفاری به عنوان برگزیدۀ اول، گروه «راستان» به سرپرستی آزاده امیری برگزیدۀ دوم و گروه «ایوار قوچان» به سرپرستی تکتم ملایی برگزیدۀ سوم معرفی شدند. پس از آن جوایز موسیقی و رسانه اهدا شد و در ادامه برگزیدگان بخشهایی مختلف جایزۀ باربد اعلام شدند.
برگزیدهگان باربد
آهنگسازی: نفر سوم: فرید اسمعیلیابهری برای اثر «تا جاودانگی»، نفر دوم: کیوان هادی علاییحسینی برای اثر «کوارتت کمانچه» و دیپلم افتخار این بخش به نفرات اول به طور مشترک: امیرحسین طایی برای اثر «آداجیو در شور» و معین فقیهسلیمانی برای اثر «موومان سمفونیک».
آلبوم: نفر سوم: فرشاد سیفی برای آهنگسازی آلبوم «چَرچی» به معنی (دورهگرد). هیأت داوران هیچ یک از شرکتکنندگان این بخش را حائز رتبه دوم تشخیص ندادند. نفر اول و برندۀ «جایزه باربدِ آلبوم»: مصطفی مؤمنیان برای آهنگسازی آلبوم «جُنون».
تکآهنگ: نفر سوم به طور مشترک: هادی فیضآبادی برای آواز قطعه «دیدار یار» و میلاد صادقی برای آواز قطعه «اَفتَو به تیگ»، نفر دوم: سیدعلی و سیدمحمد سعیدی (برادران سعیدی) برای آواز قطعه «دل بدون تو». هیأت داوران هیچیک از شرکتکنندگان این بخش را حائز رتبۀ اول تشخیص ندادند.
موسیقی و ترانه: تقدیرشونده: هیأت داوران از سامی تحصیلداری برای ترانههای «آوار» و «بوی عَطرِت» در این بخش تقدیر کردند. نفر اول: محمدسعید میرزایی برای ترانه «خیابانهای دلتنگی» با صدای سالار عقیلی و آهنگسازی حمیدرضا گلشن.
خلاقیت و نوآوری: دیپلم افتخار این بخش اهدا شد به مهرداد کریمخاوری برای ساخت «دفِ حرارتی با عنوانِ دفِ مُشتاق» جایزۀ «باربد» این بخش هم اهدا شد به محسن شریفیان و گروه لیانیک برای نوآوری و خلاقیت در آموزش موسیقی نواحی ایران و برای طراحی ساز «لیانیک؛ نیانبان الکترونیک» در آموزش موسیقی نواحی.
اجرای صحنهای، بخش موسیقی کلاسیک اروپایی: جایزۀ باربد این بخش اهدا شد به امیرپارسا افشار، گروه «لامینور» برای اجرای زندۀ «دوئت ویُلُنسِل و پیانو».
در پایان اختتامیه، سیدعباس صالحی به درخواست مجری روی صحنه آمد و در جملات کوتاهی گفت: «خوشحالیم که چهلمین دورۀ جشنوارۀ موسیقی فجر را همراه شما بودیم. با ایران همیشه برای ایران، نوای ایران پایدار.»