رنگ‌زمینه

صفحه اصلی > یاداشت روز : فراموش نکنید

فراموش نکنید

دولت به وعده‌ای که برای رفع فیلترینگ داده است، باید عمل کند
به قلم؛ عمادالدین باقی؛ جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر

این خیلی توهین‌آمیز است که حق مسلم و بنیادین بشری گردش آزاد اطلاعات در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و اصل ۲۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی آنقدر پایمال بشود که سال‌هاست دستیابی به آن به آرزو تبدیل شده و به یکی از موضوعات مبارزه بدل شده است.
رفع فیلتر در انتخابات تبدیل به یکی از مطالبات شد و پزشکیان هم با انتشار توئیتی وعده داد: «اینترنت را باید آزاد کنیم. من اگر انتخاب شوم، جلوی فیلترینگ خواهم ایستاد و کسب‌وکارهای تعطیل شده را بازیابی خواهم کرد» و حتی یک‌ مناظره به این ‌موضوع اختصاص پیدا کرد. بعد از انتخابات این بحث ادامه پیدا کرد و کارزار «مطالبه رفع فیلترینگ فوری اینترنت از دولت دکتر پزشکیان» کلید خورد (مرداد ۱۴۰۳). در مقابل، آبان ۱۴۰۳ «تجمعی کوچک در مقابل مرکز ملی فضای مجازی در اعتراض به تلاش دولت جهت رفع فیلترینگ برگزار شد. این افراد که تعداد آنها طبق تصاویری که منتشر شده حدوداً ۵۰ نفر است با در دست داشتن بنرهایی خواستار جلوگیری از طرح حذف فیلترینگ شدند. بنرهای این افراد شامل «حیا کن، طرح حذف فیلتر رو رها کن»، «اینستا و تلگرام و واتس‌آپ اسرائیلی تعطیل باید گردد»، «واتس‌آپ، تلگرام و اینستا رانت، فساد و فحشا» بود. حسین‌الله کرم، چهره دهه ۷۰ نیز در میان تجمع‌کنندگان دیده می‌شود». (سایت انتخاب) متقابلاً دبیرکل مجمع ایثارگران طی نامه‌ای خطاب به وزیر کشور درخواست کرد تا مجوز برای تجمع مخالفان فیلترینگ داده شود.‌
وقتی به‌ عنوان شهروندی که مثل آب‌وهوا، حق استفاده از اینترنت دارد اما به خاطر خودمحوری گروهی که تصمیم‌گیری درباره بهره‌مندی شهروندان از آن را قبضه کرده‌اند برای یک کار ۳۰‌ ثانیه‌ای مجبورم یک ساعت وقت تلف کنم، هر بار بی‌اختیار دعایی نثار باعث‌وبانی‌اش می‌کنم. اگر در روز، میلیون‌ها دعای منفی فرستاده شود، آیا در نظام خلقت بی‌اثر است؟ جمع وقت زنده‌ای که از هر شهروند تلف می‌شود به ماه‌ها و گاه بسته به نوع شغل‌شان ممکن است به چند سال برسد که ضربدر تعداد کاربران، مساوی با عمر میلیون‌ها انسان است که نابود می‌شود.
با وجود این خسارت عظیم و غیرقابل جبرانی که باید پاسخگویش باشند به گمان نگارنده، این ‌موج وسیع مبارزه با فیلترینگ و تظاهرات گروه اندکی در حمایت از فیلترینگ، کنشی انحرافی است؛ زیرا موضوع مهم‌تر از آن، یعنی سرعت بسیار کم اینترنت را مغفول گذاشته که صدها برابر بدتر از فیلتر کردن است.
آپ‌های داخلی ازجمله آپ‌های مربوط به کاروکاسبی که نیاز به فیلترشکن ندارند. در صورت سرعت بالای اینترنت هم فیلترشکن‌های قوی و رایگان به راحتی باز می‌شوند.
سرعت اینترنت آنقدر پایین است که کلاس‌های مجازی دانشگاه‌ها در کشور بر بستر اینترنت داخلی هم دچار مشقت هستند و تراکنش‌های بانکی هم با اختلال مواجه‌اند.
بدون‌شک دولت به خاطر وعده‌ای که داده، موظف به پیگیری است اما رفع محدودیت پهنای باند، بالا بردن سرعت اینترنت و مقابله با گرانی آن و درآمدهای هنگفت رانت‌خواران مهم‌تر از فیلترینگ است.

برچسب ها :

sazandegi

پست های مرتبط

ریسک‌های پنهان

درباره پیمان پولی دوجانبه ایران و روسیه به قلم؛ حسین سلاح‌ورزی؛ رئیس…

۱۰ آذر ۱۴۰۳

علیه سیاست‌های دفعی

درباره غافلگیری شهروندان با گران‌‌شدن یک‌شبه خودرو به قلم؛ صالح نقره‌کار؛ حقوقدان…

۴ آذر ۱۴۰۳

موضع ترامپ مشخص است

چرا باید مواضع ایران در حوزه سیاست‌‌خارجی شفاف‌تر باشد؟ به قلم؛ فریدون…

۳ آذر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید