گسترش اعتراضات در آمریکا

از جمعه گذشته که یورشهای پلیس مهاجرت آمریکا باعث بازداشت دهها نفر از مهاجران شد، اعتراضات لکهای در لسآنجلس واقع در ایالت کالیفرنیا شکل گرفت اما این اعتراضات، آرامآرام گسترده و گسترده شدهاند و حالا بسیاری آن را به صحنه جنگ شهری تشبیه میکنند. بر اساس گزارشهای منتشرشده از سوی رسانههای آمریکا، سومین روز اعتراضات در لسآنجلس با درگیریهای پراکنده، بازداشتها و عزم راسخ مقامات فدرال همراه شد. همزمان با اعزام نیروهای گارد ملی توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور جمهوریخواه آمریکا، گروههای بزرگی از معترضان در مرکز لسآنجلس به یورشهای مهاجرتی اعتراض کردند، بزرگراهی را بستند و با نیروهای پلیس درگیر شدند. پس از آنکه نیروهای گارد ملی کالیفرنیا به لسآنجلس رسیدند، درگیریهای شدید میان معترضان و ماموران فدرال به وقوع پیوست؛ نکته اینجاست که اقدام ترامپ برای فعالسازی حدود ۲۰۰۰ نیروی گارد برای نخستینبار از سال ۱۹۶۵ میلادی اتفاق میافتد که رئیسجمهوری بدون درخواست فرماندار، گارد ملی یک ایالت را بهکار میگیرد. این تصمیم با واکنشهای تند مقامهای ایالتی و محلی مواجه شد؛ از جمله فرماندار «گوین نیوسام» که گفت این اعزام «نه برای پاسخ به نیازی واقعی بلکه برای ساختن یک بحران» است. درگیریها به حدی بالا گرفته که پلیس لسآنجلس در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که کل منطقه مرکز شهر لسآنجلس بهعنوان منطقه تجمع غیرقانونی اعلام شده است. منابع محلی هم به نقل از مقامهای آمریکایی اعلام کردند که در اعتراضات مهاجرتی (یکشنبه) در مرکز لسآنجلس ۲۷ نفر بهدلیل اتهاماتی همچون پرتاب کوکتلمولوتف به سمت ماموران و راندن موتورسیکلت به داخل صف نیروهای پلیس بازداشت شدند. در این میان ۱۷ نفر توسط گشت بزرگراه کالیفرنیا هنگام پاکسازی معترضان از بزرگراه ۱۰۱ بازداشت شدند؛ پلیس لسآنجلس نیز ۱۰ نفر را در جریان درگیریهای مرکز شهر دستگیر کرد.
اعتراضات در سانفرانسیسکو
از سوی دیگر باید توجه کرد، معترضان در شهر سانفرانسیسکو که به امید ابراز حمایت صلحآمیز از معترضان مدافع حقوق مهاجران در لسآنجلس گرد هم آمده بودند با پلیس ضدشورش درگیر شدند و اعتراضات آنها به خشونت کشید؛ بر همین اساس باید گفت که علاوه بر لسآنجلس، این شهر نیز بهعنوان یکی از بزرگترین شهرهای ایالت کالیفرنیا وارد چرخه اعتراض علیه اقدامات دولت ترامپ شد.
نیویورکتایمز در گزارش خود در این خصوص نوشته است که تظاهرات در سانفرانسیسکو (یکشنبه) آغاز شد؛ معترضان ابتدا در یک گردهمایی مسالمتآمیز و آرام، همبستگی خود را با معترضان در لسآنجلس بهنمایش گذاشتند اما این تجمع صلحآمیز با آغاز درگیری فیزیکی برخی معترضان و ماموران پلیس در خیابان مرکزی این شهر بهسرعت به خشونت کشید. این گردهمایی در خارج از دفتر مهاجرت و گمرک در خیابان سنسوم و مقابل آسمانخراش ترانسهرم تشکیل شد اما اعتراضات آرام با حرکت برخی از شرکتکنندگان در خیابان سنسوم و قرار گرفتن مقابل پلیسی که لباس ضدشورش پوشیده بود و باتوم بهدست داشت، بهخشونت کشیده شد؛درنهایت، پلیس سانفرانسیسکو تجمع را غیرقانونی اعلام و ۶۰ نفر را دستگیر کرد.
صفبندی دموکراتها علیه ترامپ
فارغ از اعداد و آمارها همچنین ابعاد درگیریها و زدوخوردها میان نیروهای پلیس و معترضان باید توجه کرد که یک صفآرایی از سوی دموکراتها علیه ترامپ و جمهوریخواهان در خصوص سیاست مهاجرتی دولت دوم ترامپ و اقدامات او رخ داده است. کامالا هریس معاون رئیسجمهور سابق آمریکا، نخستین کسی بود که بهعنوان یک مقام ارشد سابق به ترامپ تاخت. او با انتشار بیانیهای گفت: «لسآنجلس خانه من است و مانند بسیاری از آمریکاییها، من از آنچه در خیابانهای شهرمان شاهد هستیم، وحشتزدهام؛ چراکه استقرار گارد ملی، تشدید خطرناکی است که با هدف ایجاد هرجومرج انجام میشود. علاوهبر حملات اخیر اداره مهاجرت و گمرک آمریکا در جنوب کالیفرنیا و سراسر کشور، این بخشی از دستور کار بیرحمانه و حسابشده دولت ترامپ برای گسترش وحشت و تفرقه است و اساسا اقدامات این دولت مربوط به امنیت عمومی نیست بلکه برای دامن زدن به ترس است». همچنین گوین نیوسام، فرماندار ایالت کالیفرنیا هم در پاسخ به اقدامات ترامپ اعلام کرد که این اعزام نه برای پاسخ به نیازی واقعی بلکه برای ساختن یک بحران است. بهموازات این اظهارات، النی کونالاکیس، معاون فرماندار کالیفرنیا هم اعلام کرده که انتظار دارد مقامات این ایالت (دوشنبه) شکایتی فدرال علیه دولت ترامپ بابت فدرالیسازی و اعزام گارد ملی به لسآنجلس طرح کنند. برنی سندرز، سناتور ایالت ورمونت هم در گفتوگو با سی.ان.ان اعلام کرده که تصمیم ترامپ نشاندهنده ورود آمریکا به ساختار سیاسی رادیکال است. این مواضع مقامات دموکرات در حالی اتخاذ شده که دونالد ترامپ به پنتاگون، وزارت دادگستری و وزارت امنیت داخلی آمریکا دستور داده برای برخورد و مواجهه با معترضان در لسآنجلس وارد عمل شوند. او در «تروثسوشیال» نوشت: «لسآنجلس، شهری که روزگاری عظمت داشت اکنون توسط بیگانگان غیرقانونی و مجرمان اشغال شده است. نظم بازخواهد گشت، مهاجران غیرقانونی اخراج خواهند شد و لسآنجلس آزاد خواهد شد». همچنین استیون میلر، یکی از نزدیکترین مشاوران ترامپ و مهمترین معمار سیاستهای مهاجرتی او فقط یک کلمه در شبکههای اجتماعی نوشت: «شورش».