درباره بازرس ویژه رئیسجمهور
روز گذشته رییس جمهور پزشکیان طی حکمی، مهندس مصطفی مولوی را به سمت رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهور منصوب کرد. مسعود پزشکیان در حکم انتصاب مهندس مصطفی مولوی به سمت «رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهور» آورده است: «نظر به اهمیت اصل نظارت و بازرسی در انجام صحیح وظایف قانونی دستگاههای اجرایی و ضرورت نظارت هدایتگر و پیشگیرانه در جهت ارتقای کمی و کیفی سطح خدماترسانی به ملت شریف ایران و با عنایت به مراتب تعهد، شایستگی و سوابق ارزشمند جنابعالی، به این سمت منصوب میشوید.»
شاید کمتر کسی مصطفی مولوی را بشناسد اما اکنون که دیگر رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهور شده است احتمالا نظرات و تفکرات او بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. مهندس مولوی معروف به حاج مصطفی مولویفرد، جانباز شیمیایی در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق در لشکر عاشورا جانشین مهدی باکری بود. سردار مولوی اهل میانه است و لیسانس عمران و فوق لیسانس دافوس ارتش و مدیریت دولتی دارد. از سوابق اجرایی او میتوان به مشاور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی، مسئول مهندسی وزارت دفاع در شمال غرب کشور، معاونت فنی و عمرانی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، مبتکر راهاندازی اردوهای راهیان نور تحت عنوان اردوی زیارتی از دانشگاه تا دانشگاه، موسس و راهاندازی کارخانه تولید شمش فولاد در استان آذربایجان شرقی و مشاور و مجری طرحهای عمرانی در استان نام برد. سردار مولویفرد جانشین سردار شهید مهدی باکری در لشکر عاشورا و رئیس ستاد مردمی مسعود پزشکیان در کشور و ۵ دوره ریاست ستاد مسعود پزشکیان در انتخابات نمایندگی مجلس را عهدهدار بود.
در تصویر معروف شهید باکری که خسته روی دوپا نشسته است، فردی دیگر دیده میشود که کسی نمیدانست، او کیست. مولوی درتوضیح آن عکس میگوید که نفر دوم اوست. « در والفجر ۴ آقا مهدی عکسی دارد که جوان است ولی جنگ کاری با ایشان کرده که خاکی است، روی دو تا پایش نشسته است. در واقع خاک روی صورت آقا مهدی خاک نشسته… من کنار ایشان نشستم. از ماشین جیپ پیاده شدیم. من میگفتم اینجا رفتیم و داشتم شناسایی تعجیلی را به آقا مهدی توضیح میدادم که ادامه عملیات چطوری شود. در کوه لری بودیم. یهو دیدیم ماشین ما رفت. دیدیم بچههای نجف سوار شدند و بردند.»
همچنین مولوی که مسوول ستاد انتخاباتی سال ۱۳۸۸ میرحسین موسوی در آذربایجان شرقی بود، همان کسی است که خردادماه ۱۴۰۰ و پس از رد صلاحیت مسعود پزشکیان در مجلس نوشت: «ضمن تشکر از اقشار مختلف مردم از تمام استانها، شخصیتها و احزاب که لطف و حمایت خود را از آقای دکتر پزشکیان اعلام کردهاند، اعلام میکنیم که ایشان قصد اعتراض به تصمیم شورای نگهبان را نداشته و هیچگونه رایزنی جهت احراز صلاحیت خود نکرده و نخواهد کرد؛ چون اعتراض به تصمیم گرفته شده، موثر نیست.»
این درحالی است که شخص مولوی سال ۱۳۹۴ برای انتخابات مجلس رد صلاحیت شد. عدم صلاحیتی که واکنش تند نزدیکان او را در پی داشت. برای نمونه رضا ریختهگر، عضو سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در یادداشتی درباره ردصلاحیت سردار حاج مصطفی مولوی، قائم مقام شهید باکری که برای انتخابات آتی مجلس ردصلاحیت شد از او پرسشی را مطرح کرد و نوشت:«مصطفی بیست و چند ساله به چادر فرماندهی برمیگردد …نمیدانم به آقا مهدی چه خواهد گفت؟ تناقضی برای من حل نمیشود آقا مصطفی … تو که بعد از سالها مصلح نشدهای ولی اگر آن روز آن ترکشی که به دستت خورد، چند سانتی متری اشتباه میکرد، تو جنت مکان بودی..» عکسی معروف هم از ثبتنام مولوی وجود دارد که احسان باکری، فرزند شهید حمید باکری و نیز تعدادی از جانبازان، اساتید و دانشجویان با دکتر پزشکیان و سردار مولوی- قائم مقام شهید باکری- در ثبتنام انتخابات مجلس از حوزه تبریز همراهی کردند. او پس از ثبتنام به خبرنگاران گفته بود که گذر مجلس از تک صدایی به سمت چند صدایی ضروری است زیرا تمام احزاب، گروه ها و افراد فعال سیاسی که در چارچوب قانون فعالیت می کنند باید بتوانند با حضور موثر درمجلس آن را از تک صدایی بودن خارج کنند.
مولوی را میتوان از افراد معتدلی دانست که خودش از تندروها حتی زمان جنگ دل خوشی ندارد. نکته جالب توجه اینکه اسفند ماه سال گذشته در گفتوگویی که با جماران داشت از جریان خالصساز در جبهه می گوید که باکری را هم آزار میدادند و گفت:«امروز کلمات عوض شدهاند. آن زمان «پاکسازی» بود، الآن «خالصسازی»؛ ولی همان آدمها هستند و هیچ فرقی نکردهاند. همان مسئولی که آن موقع پاکسازی میکرد الآن خالصسازی میکند. آن موقع پول و امکانات مالی نداشتند اما امروز به همه چیز رسیدهاند.» به گفته او، کلا جریانی که امروز به خالصسازی مشهور است یا همان جریان پاکسازی که بچههای اصیل جنگ را پاکسازی میکردند و خودی و غیرخودی میکردند. وی افزود:«نیروهای ما از آذربایجان غربی و شرقی تأمین میشد. بعدها قزوین اضافه شد اما بعداً مجدداً جدا شد ولی زنجان تیپش از علی بن ابیطالب در یگان ما آمد. آذربایجان غربی درگیر کردستان بود. از آذربایجان شرقی، کردستان هم میرفت، از آذربایجان غربی به لشکر هم میآمد. این رئیس خالصسازی، پاکسازی، آقای محصولی؛ من برمیگردم به اولین عملیاتی که آقا مهدی فرماندهی تیپ را به عهده گرفت. عملیات رمضان آن موقع بیشترین شهید را داد.»
مولوی که از اوایل تشکیل سپاه به این نهاد پیوست در این مصاحبه جالب تاکید می کند: « لیدر جریان خالصسازی همه توانش را برای تضعیف آقا مهدی به کار گرفت. به نیروهای لشکر نان و آب نمیرساندند که آقا مهدی را ناتوان جلوه دهند.» مصطفی مولوی از اوّل تأسیس تیپ و بعدها لشکر عاشورا در کنار شهیدان مهدی و حمید باکری بود. شهید مهدی باکری علاقۀ بسیار به او داشت و شهید حمید باکری همیشه تعریف میکرد که ما در لشکر بدون آقا مصطفی نمیتوانیم کاری کنیم.
به گفته او «همین کسانی که امروز به اسم جریانات خاص داخل مجلس هستند، باورش سخت است اما از کیانپارس اهواز جلوتر نمیآمدند. یکی از آنها بعدها از عملیات مرصاد به تشکیلات ما در اهواز آمد که موتوری و ترابری ما بود. عراق که حمله کرده بود، من سوار ماشین میکردم که ببریم یک خطی تشکیل بدهیم. با احمد غلامپور هماهنگ کرده بودم که نیروهای دژبان و این طرف و آن طرف حداقل عراق نیاد چون ایستگاه حسینیه آمده بود، به این طرف نیامد. همین آقا که امروز در مجلس است، گفت شبها نیروها کجا میمانند؟ گفتم شبها هوا تاریک است و نمیمانند؛ شب برمیگردند. گفت میگویم که شب نباید در خط بمانند. یعنی اینقدر بیگانه در خط بودند. الآن از نظام دفاع میکنند.»
مولوی درباره دیدارش با رهبری در زمان جنگ نیز خاطرهای جالب تعریف میکند:«خود رهبری، من رفتم دنبالشان بعد از مرصاد که این آتشها تموم شده بود. گفتم به لشکر ما بیایند و چند روز به پادگان منتظران شهادت رفتم. خلاصه آنجا پیدایشان کردم. آن روز رئیس جمهور پاکستان ترور شده بود. ناهار آنجا بودم. روبهرو نشسته بودم. من دست راستم مجروح است و زیاد حرکتش نمیدهم. اشتباهاً با این دستم میخواستم غذا و خورشت بکشم. آقای خامنهای آن موقع رییس جمهور بود. من را دید و گفت شما از بچههای ما نیستید؟ گفتم نه. گفت از کجا آمدی؟ چطوری اومدی؟ گفتم از عاشورا آمدم. بعد گفت، پس یگان لشکر آقا مهدی هستی. گفتم بله. گفت پس بیا پیش من بنشین. ترکی صحبت کردیم و بعد به سردار وحید که آن موقع همراهش بود، گفت ببین این میگوید من چند روز است، دنبال شما هستم و ما هم مدام اینجاییم.»
در مجموع خالی از لطف نیست حال که او در کنار کارهای اجراییاش، رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهورشده است، نگاهی بیندازیم به اینکه پیش از او چه کسی این سمت را برعهده داشت و مولوی وظیفهای که از الان به بعد دارد. نظارت و بازرسی بر عملکرد ادارات و سازمانهای کشور، شناسایی بسترهای فسادزا و ضرورت تحقق انضباط اداری، مالی و اقتصادی در کشور و نماینده ویژه رئیس جمهور در امر مبارزه با فساد چند نمونه از وظایف اوست .همچنین یکی از مهمترین اولویتها و مأموریت دفتر بازرسی ویژه ریاست جمهوری، پیگیری رفع بسترهای تعارض منافع است. پیش از مولوی، حسن درویشیان با حکم ابراهیم رئیسی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ این سمت را برعهده داشته است.