“فریدریش مرتس”، صدراعظم جدید آلمان شد
گروه بینالملل: شهروندان آلمان (یکشنبه) برای برگزاری یک انتخابات زودهنگام پارلمانی به پای صندوقهای رای رفتند تا علاوه بر انتخاب ۶۳۰ نماینده پارلمان فدرال (بوندستاگ)، صدراعظم آینده بزرگترین کشور عضو اتحادیه اروپا و بزرگترین قدرت اقتصادی این بلوک را تعیین کنند. واقعیت این است که دولت آینده آلمان، اقتصادی را به ارث خواهد برد که برای دو سال متوالی و برای اولین بار در دهههای اخیر کوچک شده و به شدت تحت تاثیر یک نظام تماماً بوروکراتیک همچنین افزایش هزینههای انرژی قرار دارد. با تمام این تفاسیر و با پایان شمارش آرای انتخابات پارلمانی آلمان و پیروزی ائتلاف راستگرایان، راه برای صدراعظمی فریدریش مرتس، رهبر ۶۹ ساله حزب محافظهکار دموکرات مسیحی (CDU) هموار شده است. همچنین بر اساس این نتایج، حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AFD) با کسب بیش از ۲۰ درصد آرا در جایگاه دوم قرار گرفت. بر اساس نتایج شمارش آرای انتخابات پارلمانی آلمان، ائتلاف راستگرایان به رهبری مرتس با کسب بیش از ۲۸ درصد آرا توانسته است ۲۰۸ کرسی از ۶۳۰ کرسی پارلمان آلمان را به دست آورد و این ارقام نشان میدهد که آرای حزب دموکرات مسیحی آلمان در مقایسه با انتخابات قبلی بیش از ۴ درصد افزایش داشته است.
همزمان حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان هم ۱۵۱ کرسی و حزب اولاف شولتس، صدراعظم فعلی آلمان ۱۲۱ کرسی به دست آوردهاند. حزب سبزها با کسب ۱۱.۶ آرا (۸۵ کرسی) و حزب چپ با کسب ۸.۷ درصد (۶۴ کرسی) هم در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.
جهش راستگراها
اینکه مرتس به عنوان پیروز این انتخابات اعلام شده شاید چندان جای تعجب نداشته باشد؛ چراکه نظرسنجیها هم طی روزها و هفتههای گذشته بر همین اساس پیش رفته بود اما مساله بسیار مهم، جهش مهم از سوی راستگراهای برلین است؛ چراکه حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان با کسب بیش از ۲۰ درصد آرا یک رکورد جدید برای خود پس از پایان جنگ جهانی دوم به دست آورده است. این حزب که با سیاستهای ضدمهاجرتی و ملیگرایانه خود مشهور است اکنون دومین جایگاه را در پارلمان آلمان خواهد داشت و تشکیل دولت جدید در این کشور و تصویب سیاستهای آن در پارلمان آلمان تا حدود زیادی به چگونگی برخورد نمایندگان راست افراطی بستگی خواهد داشت. براساس سیستم انتخاباتی آلمان، رایدهندگان دو رای به صندوقها میاندازند که یکی مربوط به نامزدهای حوزه انتخابیه خود و دیگری رای به یک حزب است و به نظر میرسد که در این بین راستگراها توانستهاند که افکار عمومی را با موجسواری بر اتفاقات و رویدادهای امنیتی- اجتماعی و حتی اقتصادی به نفع خود مدیریت کنند. مضاف بر این باید توجه شود که آلیس وایدل از حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان نیز مدتهاست به عنوان یک منتقد جدی اتحادیه اروپا شناخته میشود و گفته است که آلمان باید از اتحادیه اروپا خارج شود.
نرخ مشارکت ۸۰ درصدی!
نکته مهم دیگر نرخ مشارکت در این رویداد سیاسی داخلی است. بنا به گزارش یورونیوز، میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی این کشور که یکشنبه ۲۳ فوریه برگزار شد ۸۰.۳ درصد بوده که بالاترین رقم از زمان اتحاد دو آلمان در سال ۱۹۹۰ به شمار میرود. همچنین اعلام شده که در انتخابات یکشنبه بیش از ۵۹ میلیون آلمانی واجد شرایط رای دادن بودند؛ چراکه بحران اقتصادی، موضوع مهاجرت، حملات مرگبار چند هفته گذشته و افزایش محبوبیت راست افراطی در آلمان بر اهمیت این انتخابات افزوده و این موضوعها بارها در مناظرههای انتخاباتی کاندیداها مطرح شده بود.
مرتس چه میگوید؟
آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد، اولین موضع فردریش مرتس، نامزد پیروز انتخابات آلمان است. او که نامزد احزاب راست میانهروی اتحاد دموکرات مسیحی و اتحاد سوسیال مسیحی که در انتخابات پارلمانی زودهنگام آلمان به شمار میرود، در سخنرانی خود پس از اعلام پیروزی انتخاباتی تاکید کرد که ائتلاف ۸۰ ساله اروپا و ایالاتمتحده به گذشته پیوسته است. مرتس که حالا در مسیر تبدیل شدن به رهبر جدید آلمان قرار دارد تاکید کرد، دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا اهمیتی به اروپا نداده و همراستا با روسیه است. او هشدار داد، رهبران قاره اروپا باید با فوریت طی ماههای آینده بخش دفاعی خود را تقویت کرده و حتی یک جایگزین برای ناتو پیدا کنند.
این اظهارات مرتس حاکی از وقوع یک نقطه عطف تاریخی بوده و فاش میسازد که ترامپ تا چه میزان بنیانهای سیاسی اروپایی که از سال ۱۹۴۵ تاکنون وابسته به تضمینهای امنیتی آمریکا بوده را به لرزه درآورده است. به عقیده تحلیلگران و ناظران اروپایی، مرتس چنانچه بعد از تشکیل دولت جدید آلمان در هفتههای آینده به وعدههایی که داده، عمل کند در آن صورت اروپا را وارد یک مسیر اساسی جدید در برههای حساس برای امنیت اوکراین و کلیت منطقه میکند. نامزد اصلی صدراعظمی آلمان با دادن این وعده که استقلال اروپا از ایالاتمتحده را در اولویت خود قرار خواهد داد، بیان کرد: «اولویت مطلق من این خواهد بود که اروپا را در سریعترین زمان ممکن تقویت کرده تا ما واقعاً بتوانیم گامبهگام از ایالاتمتحده آمریکا استقلال پیدا کنیم». او میگوید دستکم بعد از مشاهده اظهارات هفته گذشته ترامپ واضح شده که آمریکاییها یا دستکم این بخش از آمریکاییها، یعنی این دولت کنونی، تا حد زیادی نسبت به آینده اوکراین بیتفاوت است و این برای ما خطرناک محسوب میشود.
مرتس که سالهای زیادی به عنوان یک وکیل برای شرکتهای آمریکایی کار کرده به این موضع بسنده نکرد و درحالیکه ائتلاف ناتو قرار است اواسط سال جاری میلادی نشستی را برگزار کند، گفت اروپا باید یک ساختار دفاعی جدید را برای آنکه جایگزین ناتو کند، تاسیس کند. او خاطرنشان کرد که «من با احتیاط بسیار نظارهگر تحولات پیش از برگزاری اجلاس بعدی ناتو در خاتمه ماه ژوئن خواهم بود. ممکن است ما همچنان به صحبت درباره ناتو در شکل کنونی آن بپردازیم یا اینکه مجبور به ایجاد یک ساختار دفاعی توانمند اروپایی در مدت زمان خیلی سریعتری شویم».
صدراعظم آتی آلمان کیست؟
با نگاهی به کارنامه مرتس میتوان به این خروجی رسید که او توانست از دل نگاه مردم آلمان به احزاب سنتی بیرون بیاید اما باید دید که صدراعظم آتی آلمان کیست. فریدریش مرتس ۶۹ ساله سال ۲۰۲۲ به رهبری حزب دموکرات مسیحی رسید و این درحالی است که او چند دهه قبل از آن به عضویت حزب درآمد. رقابت او با آنگلا مرکل در اوایل سالهای ۲۰۰۰ باعث شد که پس از به قدرت رسیدن صدراعظم پیشین، فریدریش مرتس به حاشیه رانده شود و آنگلا مرکل سال ۲۰۰۵ در آلمان به قدرت رسید.
فریدریش مرتس به این ترتیب دورهای از سیاست کناره گرفت و در بخش خصوصی به فعالیت پرداخت و البته باید دانست که او وکیل دادگستری است. فریدریش مرتس در تابستان سال ۲۰۱۸ پس از آنکه آنگلا مرکل اعلام کرد که از رهبری حزب کناره خواهد گرفت، مجدداً به عرصه سیاست بازگشت و اصولاً به طور کلی به عنوان سیاستمداری محافظهکارتر از آنگلا مرکل شناخته میشود.
او سه فرزند بزرگسال دارد. او در سال ۱۹۷۲ به حزب دموکرات مسیحی پیوست و در سال ۱۹۸۹ به عنوان نماینده پارلمان اروپا انتخاب شد. فریدریش مرتس در سال ۱۹۹۴ برای اولین بار به عنوان نماینده وارد پارلمان آلمان (بوندستاگ) شد. او همواره از ارزشهای محافظهکاران دفاع کرده و بر اهمیت خانواده تاکید زیادی میکند. مرتس در دورانی که آنگلا مرکل صدراعظم بود از سیاست دوری گرفت و به عنوان تاجر در آمریکا و چین به سر میبرد.